Business Internaţional

O măsură îndelung aşteptată la Washington: Joe Biden restricţionează învestiţiile companiilor americane în China, citând motive de siguranţă naţională. „Astăzi, Statele Unite fac un prim pas strategic pentru a se asigura că investiţiile americane nu vor finanţa avansul militar chinez”

O măsură îndelung aşteptată la Washington: Joe Biden...

Autor: Valeriu Dănilă

10.08.2023, 13:15 116

Preşedintele american Joe Biden a semnat un ordin ce va interzice unele investiţii în China legate de sectoare sensibile precum cel tehnologic, scrie Reuters.

Documentul autorizează trezoreria SUA să restricţioneze investiţiile americane în entităţi chineze din trei sectoare: semiconductori şi microelectronice, tehnologii informaţionale cuantice, dar şi sisteme de inteligenţă artificială.

„De prea mult timp, banii americani au contribuit la ascensiunea armatei chineze”, a spus liderul democrat al Senatului, Chuck Schumer. „Astăzi, Statele Unite fac un prim pas strategic pentru a se asigura că investiţiile americane nu vor finanţa avansul militar chinez”.

Ordinul urmăreşte să împiedice capitalul şi expertiza americană să ajute China în dezvoltarea de tehnologii care ar putea sprijini modernizarea militară şi ar putea submina securitatea naţională a SUA.

Ministerul chinez de Externe s-a declarat „foarte nemulţumit” şi „se opune cu hotărâre insistenţei SUA de a introduce restricţii de investiţii în China”. Totodată, instituţia a cerut SUA să nu afecteze dreptul Chinei la dezvoltare economică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO