Business Internaţional

Mica Estonie incearca sa unifice energetic tarile baltice

10.12.2007, 19:18 26

In vreme ce Uniunea Europeana nu reuseste sa asigure securitatea energetica a Europei, Estonia, unul dintre cei mai mici membri ai sai, isi propune sa diversifice sursele energetice si sa creasca exporturile de energie catre alte state ale UE din regiunea Marii Baltice, scrie EUbusiness.
Datorita statutului sau de cel mai mare producator de "oil shales" (roci sedimentare din care se extrage un petrol scump) Estonia este si un important exportator de energie electrica derivata din resursele sale de oil shales. Daca regiunea Leningrad din Rusia se bazeaza pe exporturile energetice ale vecinilor estonieni inca din timpul regimului sovietic, Estonia se orienteaza acum si spre furnizarea de energie catre tarile nordice si cele baltice.
In luna ianuarie a anului trecut Estonia, care a aderat la UE in 2004, a facut un prim pas in acest sens cand si-a conectat reteaua energetica la cea a Finlandei, prin intermediul cablului energetic Estlink. Aceasta mutare a deschis calea pentru exportul de electricitate estonian. Un inalt oficial estonian a precizat ca astfel de conexiuni se intanesc in foarte multe locuri din lume. "Pana in luna ianuarie a acestui an am deschis cablul energetic Eslink in Marea Baltica care face legatura intre Estonia si Finlanda, statele baltice erau un fel de insule de electricitate la nivelul UE. Tinta noastra este de a conecta toate statele baltice la reteaua de electricitate a tarilor nordice", a declarat Juhan Parts, ministrul estonian al economiei si comunicatiilor.
Retele de electricitate din Estonia, Letonia si Lituania datand din timpul erei sovietice au conectat regiunea baltica la reteaua ruseasca. Doar in ultima vreme legaturile energetice dintre cele trei state si vecinii lor de la nord si sud au devenit mai puternice.
Balti si Eesti, cele doua centrale electrice din Nerva, amplasate pe granita ruso-estoniana, alimenteaza ambitiile Estoniei de a deveni un jucator important pe segmnetul energiei electrice din regiunea baltica. Prin exploatarea si rafinarea a circa 14 milioane de tone de roca imbibata cu petrol, Estonia este liderul mondial in productia de energie pe baza de oil shales. Fostul stat sovietic estimeaza ca rezervele sale de oil shales vor ajuge pentru 100 de ani.
Expertiza estoniana in productia de energie din acest tip de roca nu a trecut neobservata nici chiar in statele bogate in petrol din Orientul Mijlociu. Iordania, care detine circa 4% din rezervele mondiale de oil shales, a rugat Estonia sa isi impartaseasca expertiza.
Totusi exista si anumiti nemultumiti. Arderea rocilor bogate in petrol si planurile de crestere a exporturilor de electricitate produsa din aceste roci a iritat membrii Partidului Ecologist din Estonia. Ecologistii avertizeaza asupra riscului pe care il constituie emisiile de dioxid de sulf de la centralele Balti si Eesti. "Estonia se comporta ca o tara subdezvoltata care vrea sa vanda diamante", se arata intr-o declaratie a Partidului Ecologist.
Preocupata de diversificarea surselor energetice, Estonia cauta sa dezvolte proiecte de energie nucleara in parteneriat cu Finlanda si Lituania. Energia produsa de o centrala nucleara care va fi construita pentru a lua locul centralei lituaniene Ignalina ar putea fi distribuita atat in Lituania si Estonia, cat si in Polonia, prin intermediul unui pod energetic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO