Business Internaţional

Ministrul de finanţe francez: UE a încălcat toate regulile pentru a salva zona euro

Ministrul de finante francez: UE a încălcat toate regulile pentru a salva zona euro

Autor: Adrian Voicu

19.12.2010, 17:00 30

O restructurare a datoriilor nu intră în discuţie în zona euro,a declarat ministrul economiei Christine Lagarde, într-un interviuacordat publicaţiei belgiene De Tijd.

Aceasta a spus că nu a intrat în discuţie o restructurare adatoriilor pentru Grecia sau pantru alte state din zona euro.

Într-un alt interviu, acordat publicaţiei Wall Street Journal şicitat de Les Echos, Christine Lagarde a recunoscut că decidenţiizonei euro au ales deliberat să "încalce" regulile Uniunii prinsalvarea Greciei şi Irlandei de la intrarea în incapacitate deplată, pentru a proteja astfel zona euro.

"Am încălcat toate regulile deoarece voiam să restrângemrândurile şi să salvăm zona euro", a declarat oficialulfrancez.

La sfârşitul acestei săptămâni, liderii Uniunii Europeane aureuşit să convină asupra permanentizării fondului european destabilitate începând din 2013, creat în mai.

Lagarde a considerat că această decizie reprezintă o "ajustaremajoră", dar necesară pentru a opri criza bugetară cu care seconfruntă Europa.

Oficialul a calificat salvarea Irlandei şi Greciei şi creareafondului drept "transgresiuni majore" faţă de Tratatul de laLisabona. "Tratatul de la Lisabona este foarte clar. Niciosalvare".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24