Business Internaţional

Misterul privind construirea unui al doilea portavion chinez a fost spulberat

Misterul privind construirea unui al doilea portavion...

Autor: Iuliana Enache

02.02.2015, 12:23 10487

Fabricantul de cabluri Jiangsu Shangshang a "câştigat contractul pentru al doilea portavion chinez", a afirmat la acest sfârşit de săptămână cotidianul Changzhou, reluând o informaţie publicată pe contul oficial de microbloguri al acestui oraş din estul ţării.

Cele două comunicate au fost şterse, dar nu suficient de repede, astfel că ştirea a fost preluată pe reţelele de socializare chineze, numeroşi utilizatori considerând-o prima confirmare serioasă într-un domeniu înconjurat de zvonuri.

Primul portavion chinez, "Liaoning", dat în funcţiune în septembrie 2012, provine dintr-o navă neterminată vândută în 1998 de Ucraina.

Pentru cel de-al doilea portavion, Armata populară de eliberare vrea să depăşească provocarea de a-l construi 100 la sută la nivel naţional. Acesta este un sector emblematic înconjurat însă de secret, potrivit tradiţiei sale privind programele de armament.

Dar secretul a fost deja îndepărtat de mai multe ori, mai ales de Wang Min, secretarul Partidului Comunist din provincia Liaoning, care a vorbit în ianuarie 2014 de şantierul din privincia sa. Declaraţiile sale, care nu ar fi trebuit să fie publicate, au apărut pe mai multe site-uri de ştiri.

Oficiali militari de rang înalt chinezi au exprimat intenţia Beijingului de a se dota cu mai multe portavioane, dar fără a oferi detalii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO