Business Internaţional

Mogulul aluminiului: Vremurile bune ale industriei au apus

02.02.2009, 17:07 118

Oleg Deripaska, actionarul principal al celui mai mare producator de aluminiu din lume, Rusal, a afirmat ca "nu vor mai exista vremuri fericite" pentru industrie in conditiile in care criza economica globala reduce cererea de materii prime, scrie Bloomberg.

Deripaska, a carui participatie in cadrul companiei United Rusal il transforma in cel mai bogat rus, a prognozat ca aluminiul va inregistra un pret mediu de 1.600 dolari (1.242 de euro) pe tona in urmatorii sapte ani, comparativ cu nivelul curent de 1.349 de dolari pe tona. Presedintele Rusal Viktor Vekselberg a declarat insa ca este "100% sigur" ca pretul aluminiului se va majora la 2.000 de dolari pe tona in cursul lui 2009. Metalul s-a tranzactionat la un pret record de 3.380,15 dolari (2.624,5 euro) pe tona pe 11 iulie 2008.
"Vom avea de-a face cu un peisaj complet diferit in industria metalelor care se va mentine pentru urmatorii 7-10 ani", a afirmat Deripaska, directorul executiv al Rusal. "Ceea ce este important in prezent pentru industria mineritului si a metalelor este sa se pregateasca pentru ce e mai rau."
Cererea globala pentru aluminiu se va reduce cu 25% pana la 28 de milioane de tone in cursul anului curent, comparativ cu 36,5 milioane de tone in 2008, potrivit declaratiilor lui Deripaska. Companii precum Alcoa sau Rio Tinto au anuntat reducerea productiei pe masura ce economia globala va inregistra o crestere modesta sau negativa.
"Companiile va trebui sa ia decizii cu privire la capacitatile care vor fi reduse. In opinia mea, vor exista mai putine state care vor produce aluminiu", a afirmat Deripaska, in varsta de 41 de ani. O serie de metale vor fi vandute in baza unor contracte pe termen lung si mai putine pe piata la vedere, a spus Deripaska. "Modelul de companii integrate vertical va fi indelung examinat, ceea ce in mod cert va conduce la o dezintegrare considerabila a industriei in aval."
Rusia, cel mai important furnizor mondial de aluminiu, gaz natural si nichel, se confrunta cu somajul in crestere in conditiile in care diminuarea preturilor corespunzatoare materiilor prime reduce veniturile din exporturi.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO