Business Internaţional

Moldova, o ţară mică dar cu probleme atât de mari încât sperie şi Bruxelles-ul

Moldova, o ţară mică dar cu probleme atât de mari...

Autor: Bogdan Cojocaru

30.10.2015, 00:05 2216
„Noul“ guvern de la Chişinău a fost demis în urma unei moţiuni de cenzură susţinute de o alianţă surprinzătoare între socialişti şi comunişti, de „stânga românofobă şi anti-europeană“, după cum o descrie presa de la Chişinău.

Moldova a rămas fără guvern într-un context interesant. Timp de câteva săptămâni Chişinăul n-a avut linişte din cauza unor proteste masive din partea proeuropenilor şi a susţinătorilor partidelor proruse, care cereau, practic, acelaşi lucru: demisia guvernului. Din sistemul bancar a dispărut fără urmă un miliard de dolari (echivalentul a 15% din PIB-ul ţării) prin devalizarea a trei bănci. Legături cu acest caz are fostul premier Vlad Filat, acuzat de fraude bancare şi luare de mită. El a fost arestat. Principalul suspect în dosarul de jaf este Ilan Shor, un om de afaceri milionar din Republica Moldova, de origine evreiască, primar al oraşului Orhei şi denunţă­torului lui Filat (suspiciunile societăţii civile cad inclusiv, şi justi­ficat, asupra băncii cen­trale şi chiar asupra Rusiei).

Moldova s-a angajat pe drumul european rupând le-gă­turile cu Moscova, lucru de natură să rănească ambi­ţiile Rusiei de putere economică şi politică euro-asiatică. Practic, Moldova este un teritoriu-tampon între UE şi Rusia, cum este şi Ucraina, devastată de un război al armatei naţio-nale cu militanţi separatişti susţinuţi de Rusia.

Miercuri, Joseph Daul, preşedintele Partidului Popular European (din care face parte alianţa creştin-democrată a cancelarului Germaniei Angela Merkel), a avertizat că „demiterea guvernului va aduce Moldova într-un haos economic şi social fără precedent“, potrivit Deutsche Welle. El a prevenit că Alianţa pentru Integrare Europeană, cea care guvernează, trebuie să fie păstrată, pentru că aceasta este singura şansă de a menţine Moldova pe calea dezvoltării, reformelor şi modernizării.

„Căderea guvernului condus de prim-ministrul Valeriu Streleţ va diminua considerabil perspectivele de integrare europeană şi va duce ţara într-un haos economic şi social fără precedent. Republica Moldova nu-şi poate permite o astfel de destabilizare", a declarat Joseph Daul.

Moţiunea de cenzură la adresa Guvernului Valeriu Streleţ, care era susţinut în Parlament de Alianţa pentru Integrare Europeană - formată din Partidul Liberal-Democrat (PLDM), Partidul Democrat (PD) şi Partidul Liberal (PL) -, a fost depusă de Partidul Socialiştilor (PSRM) şi de Partidul Comuniştilor (PCRM) după ce Streleţ şi-a exprimat intenţia de a rezilia contractul de concesionare a Aeroportului Chişinău, a explicat pentru RFI comentatorul politic Nicolae Negru. Streleţ îl susţine pe Filat.

Potrivit Europa Liberă, moţiunea de cenzură a fost votată şi de membri ai PD, ceea ce înseamnă destrămarea Alianţei pentru Integrare Europeană. Finanţatorul PD este miliardarul Vlad Plahotniuc, un om de afaceri controversat al cărui nume apare în mai toate scandalurile din Moldova. Criticii lui Plahotniuc spun că acesta controlează justiţia din Republică şi cea mai mare parte a presei.

În martie 2013, guvernul condus de liberal-democratul Vlad Filat a căzut, în urma unei mo?iuni de cenzură ini?iate de Partidul Comuniştilor, fiind acuzat de corup?ie. Din 30 mai 2013 până în februarie 2015 premierul Moldovei a fost Iurie Leancă. În iunie, Moldova a rămas fără guvern după demisia premierului Chiril Gaburici. 

România a promis Moldovei, ţară aflată într-o situaţie financiară disperată, un împrumut de 150 de milioane de euro (2% din PIB-ul moldovenesc).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO