Business Internaţional

Munca remote distruge piaţa imobiliară comercială: În San Francisco peste 20% din spaţiile de birouri sunt libere, iar investiţiile noi sunt la o treime faţă de nivelul pre-pandemic

Munca remote distruge piaţa imobiliară comercială: În...

Autor: Valeriu Dănilă

10.10.2023, 11:29 253

Cererea pentru spaţii de birouri a continuat să scadă atingând minimul ultimilor 20 de ani în SUA şi Marea Britanie, oamenii alegând să lucreze în continuare de acasă în ciuda eforturilor companiilor de a îi atrage la birou, scrie Financial Times.

În acelaşi timp, investiţiile în noi spaţii de birouri au scăzut drastic în al treilea trimestru al acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut în Londra, New York şi San Francisco.

Celebrul hub american de tehnologie are 20% din spaţiile de birou libere, de la 6,3% la începutul pandemiei. San Francisco a reuşit să atragă investiţii în valoare de doar 555 de milioane de dolari în clădiri comerciale, mai puţin de o treime faţă de media pre-pandemică.

„Oraşele precum San Francisco au fost lovite deosebit de dur, având în vedere posibilitatea de a lucra hibrid şi concentrarea de companii din tehnologie”, a explicat Mark Stansfield, director de UK analytics la CoStar.

Sectorul de tehnologie a susţinut dezvoltarea imobiliară şi în Marea Britanie, dar acum aceste companii renunţă la spaţii din cauza încetinirii creşterii. În Londra 9% din spaţiile de birouri au fost neocupate în trimestru al treilea, cel mai mare nivel din 2003, anul în care CoStar a început să colecteze date.

Scăderea în piaţa imobiliară comercială vine într-un moment în care costurile împrumuturilor sunt mari şi gradul de ocupare redus comprimă evaluările clădirilor, chiar dacă giganţii precum Amazon, BalckRock, Lyods şi JPMorgan îşi obligă angajaţii să revină la birou câteva zile pe săptămână.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO