Business Internaţional

Nemtii vor cumpara 49% dintr-o centrala nucleara bulgareasca

21.12.2008, 17:02 18

Grupul energetic german RWE a semnat un acord cu executivul bulgar pentru preluarea unei participatii de 49% din centrala nucleara Belene si a anuntat ca ar putea imparti cota cu rivalul belgian Electrabel, controlat de compania franceza GDF Suez.

RWE a fost ales in octombrie de guvernul de la Sofia, in cadrul unei licitatii la care a mai participat Electrabel, pentru a deveni investitor strategic la centrala nucleara Belene, cu o valoare de patru miliarde de euro, acordandu-i-se, totodata, dreptul de a imparti participatia cu grupul belgian.
Prin constructia centralei, cu o capacitate de 2.000 de megawati, Bulgaria vrea sa devina unul dintre principalii exportatori de energie din sud-estul Europei si sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera.
"Acest proiect va garanta Bulgariei independenta energetica si exporturile de electricitate", a declarat premierul Serghei Stanisev.
Oficialii RWE au anuntat ca discuta cu Electrabel si spera sa obtina rezultate in urmatoarele saptamani.
"Exista o intelegere cu Electrabel asupra tuturor problemelor importante. Speram ca vom ajunge la un acord pentru a imparti participatia in cateva saptamani", a spus Antonius Voss, directorul financiar al RWE Power.
Criza financiara si conditiile dificile de creditare ar putea determina amanarea inaugurarii centralei, planuita initial pentru perioada 2013-2014, potrivit unor surse apropiate proiectului.
Conducerea grupului german considera ca problemele economice internationale ar putea afecta finantarea proiectului, insa este increzatoare ca bancile vor asigura capitalul necesar centralei.
Banca franceza BNP Paribas a fost aleasa de guvernul bulgar pentru a se ocupa cu asigurarea finantarii proiectului.
Compania NEK, cu o participatie de 51% la Belene, intentioneaza sa inceapa constructia centralei anul viitor.
Bulgaria si-a pierdut statutul de exportator important de energie din Balcani dupa ce reactoarele sovietice, mai vechi, ale centralei de la Kozlodui au fost inchise, conditie impusa pentru ca statul sa fie acceptat in Uniunea Europeana.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO