Business Internaţional

Din nevoia de bani şi de control în sectoare strategice, Italia privatizează şi spune că va naţionaliza companii, în timp ce Cehia, mai mică, îşi cântăreşte opţiunile privind un CEZ tot mai slab, dar important

Din nevoia de bani şi de control în sectoare...

Autor: Catalina Apostoiu

31.01.2024, 00:06 219

Guvernul italian condus de Giorgia Melonia şi-a setat drept obiectiv să atragă aproximativ 20 mi­li­arde de euro în perioada 2024-2026 prin intermediul privatizărilor pentru a putea reduce datoria publică a ţării, a doua cea mai mare din zona euro raportată la PIB, potrivit Reuters.

În noiembrie anul trecut, Trezo­reria italiană a obţinut 920 milioane de euro din vânzarea unei participaţii de 25% din banca Monte dei Paschi di Siena, iar ministrul economiei Giancarlo Giorgetti a indicat că şi compania feroviară de stat şi reţelele de autostrăzi ar putea fi parţial vândute.

Guvernul italian intenţionează să vândă participaţii în cadrul unor entităţi naţionale cheie, printre care şi Poste Italiane. Premierul italian Giorgia Meloni declara cândva com­pania naţională de servicii poştale o „bijuterie“ care trebuie să rămână în mâinile statului, însă aceasta este acum nevoită să vândă o participaţie din cadrul său pentru a reduce datoria publică uriaşă a ţării.

Statul italian ar putea vinde şi o participaţie din gigantul energetic Eni. În acelaşi timp, Italia vrea să-şi întărească controlul în sectoare pe care aceasta le consideră de impor­tan­ţă strategică, iar în acest sens şi-a anunţat recent intenţia de a naţio­naliza cel mai mare producător de oţel al ţării, Acciaierie d’Italia, după ce ArcelorMittal a refuzat să injecte­ze fonduri noi în cadrul acestuia.

Tot din nevoia de control asupra unor sectoare strategice, Cehia îşi ana­lizează opţiunile legate de CEZ, un activ extrem de preţuit.

Recent, un ministru a anunţat că guvernul discută un posibil buyout al investitorilor minoritari în cadrul celei mai mari companii de utilităţi din domeniul energiei, CEZ, pentru ca mai apoi să infirme la scurt timp astfel de planuri, relatează Bloomberg.

Ministrul de interne Vit Rakusan a declarat că administraţia se pregă­teşte să preia controlul deplin asupra CEZ, în cadrul căruia statul ceh deţine în prezent 70%.

CEZ este prins în eforturile gu­vernului ceh de creştere a controlului asupra industriei energetice, iar comentariile haotice evidenţiază riscurile politice care-i îngrijorează pe investitorii minoritari din cea mai mare commpanie tranzacţionată din aripa estică a UE, acum cu o valoare de piaţă de aproximativ 21 miliarde de dolari.

La începutul lunii, guvernul ceh a cerut mai mult timp pentru a decide cum să-i liniştească pe investitori că o posibilă schimbare de ownership a companiei nu-i va afecta pe acţionarii minoritari.

Şeful bursei de la Praga declara recent că supravieţuirea acesteia depinde de cât de mult vor interveni politicienii în cadrul celui mai preţuit activ al ţării.

Acţiunile CEZ sunt mai volatile decât cele ale companiilor din acelaşi sector de la mijlocul anului 2022 pe fondul speculaţiilor privind diversele opţiuni de schimbare a ownership-ului companiei. Statul ar putea obţine controlul complet asupra întregii companii sau asupra centralelor sale, prelua proiectele de reactoare nucleare, sau ar putea să nu facă nimic.

Pe fondul planurilor de reducere a datoriei de stat, guvernul nu va plăti probabil prima pe care investitorii ar cere-o în cazul unui buyout.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO