Business Internaţional

O casă de pariuri cehă vrea să strângă 100 mil. € pe bursă

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

27.09.2010, 23:45 189

Agenţia cehă de pariuri Fortuna intenţionează să se listeze pebursele de la Praga şi Varşovia până la sfârşitul lunii octombrie,au anunţat două surse familiare cu situaţia, citate de BudapestBusiness Journal.

În ianuarie, presa poloneză anunţa faptul că Fortuna, aflată înproprietatea grupului financiar ceh şi slovac Penta Investments,intenţionează să atragă 100 de milioane de euro prin intermediulunei oferte publice iniţiale.

"Decizia a fost luată în această săptămână. Intenţia companieieste de a finaliza operaţiunea de listare până la sfârşitul luniioctombrie", a declarat una dintre sursele citate mai sus. Ofertapublică iniţială urmează a fi anunţată la mijlocul săptămâniiviitoare, un prospect urmând a fi lansat în săptămânileurmătoare.

Sursele citate au refuzat să precizeze la cât s-ar putea ridicavaloarea ofertei publice iniţiale. Un purtător de cuvânt alagenţiei de pariuri a refuzat să comenteze pe margineainformaţiilor. UniCredit şi Erste Group Bank se vor ocupa deoperaţiunea de listare, prima de acest gen desfăşurată în Praga dinanul 2008.

Fortuna desfăşoară operaţiuni în Cehia, Slovacia, Polonia şiUngaria. Grupul a raportat o creştere de 11% a câştigurilor înaintede dobânzi, rate, depreciere şi amortizare (EBITDA) până la 11,61milioane de euro în prima jumătate a anului.

În acest interval, a înregistrat pariuri în valoare de 191,6milioane de euro, reprezentând o creştere de 12% faţă de anulanterior. Pentru anul trecut, compania a raportat vânzări învaloare de 2,2 miliarde de euro, potrivit Bloomberg.

Fondat în 1994 ca broker de acţiuni, proprietarul Fortuna, PentaInvestments, a intrat pe piaţa de private equity în 2000. Grupulcontrolează aproximativ 30 de companii, inclusiv lanţul de retailZabka Polska şi Aero Vodochody, un producător ceh de aparate dezbor. Penta deţine active totale în valoare de 2,7 mld. euro.Potrivit Bloomberg, oficialii Penta au luat în calcul mai multeopţiuni în ultimele luni, inclusiv vânzarea unei participaţii cătreun investitor strategic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO