Business Internaţional

Olandezii de la ING au facut profit de peste 9 mld. euro din asigurari si banking

21.02.2008, 17:02 17

Cea mai mare companie olandeza de servicii financiare, ING, a raportat un profit in crestere cu 20,1%, la 9,24 mld. euro in 2007, in contextul unei cresteri a valorii activelor de 7%, la 1.312,5 mld. euro.
Profitul pe trimestrul patru a avansat cu 18%, in conditiile in care compania a consemnat castiguri din investitii si nu a inregistrat operatiuni ample de writedown (reducere a valorii contabile a activelor) cu privire la titlurile bazate pe active, scrie Bloomberg.
Profitul net a avansat in ultimul trimestru al anului trecut pana la 2,48 mld. euro, sau 1,18 euro pe actiune, de la 2,1 mld. euro cu un an in urma, a anuntat compania. Rezultatul a depasit media asteptarilor a opt analisti intervievati de Bloomberg, ce indica 2,38 mld. euro. ING a inregistrat castiguri in valoare de 1,03 mld. euro din vanzarea de actiuni detinute in cadrul ABN Amro si Royal Numico.
Bancile din intreaga lume au inregistrat operatiuni de writedown si pierderi din creditare in valoare de peste 146 de miliarde de dolari in urma colapsului pietei americane a creditelor ipotecare subprime. ING a declarat ca pierderile din tranzactionare si operatiunile de writedown i-au redus profitul brut cu 194 de milioane de euro.
"ING este o companie solida, care stie sa profite de oportunitatile de pe pietele emergente, in special din America Latina si Africa", a declarat Paul Beijens, analist in cadrul Theodoor Gilissen Bankiers din Amsterdam.
Actiunile ING au avansat cu 18 centi sau 0,8%, pana la 21,94 euro pe bursa olandeza. Actiunile companiei au scazut cu 36% in ultimul an, comparativ cu scaderea de 33% inregistrata de indicele Bloomberg Europe 500 Banks and Financial Services.
Directorul executiv Michel Tilmant a declarat ca ING a fost protejata de impactul direct al crizei pietelor de credit si de lipsa de lichiditati de pe piata datorita managementului solid al riscului. Pierderile inregistrate au inclus 47 de milioane de euro avand legatura cu activele subprime, a anuntat ING.
De asemenea, ING a anuntat ca a inregistrat o reevaluare negativa de 751 de milioane de euro cu privire la investitiile in active subprime si obligatiuni cu grad ridicat de risc in trimestrul al patrulea, desi acestea nu au fost consemnate direct drept pierderi.
Reducerile de valoare a activelor au redus profitul ING cu 61 de milioane de euro in trimestrul trei, a anuntat ING, care desfasoara operatiuni in peste 50 de tari. Aproximativ 2,9 miliarde de euro din portofoliul de titluri bazate pe active detinut de ING erau reprezentate de active subprime, a declarat compania.
Tilmant declarase pe 9 noiembrie ca se asteapta la un castig de aproximativ 1 miliard de euro in trimestrul patru din vanzarea de actiuni detinute in cadrul ABN Amro, care a fost achizitionata de un grup de creditori anul trecut in cadrul celei mai mari preluari din sectorul bancar si din vanzarea unei participatii in cadrul Numico, producatorul de alimente pentru copii achizitionat de grupul francez Danone.
Anul trecut, ING a cheltuit peste 4 miliarde de dolari pe achizitionarea de companii de servicii financiare din Turcia si America Latina. ING a achizitionat divizia latino-americana de pensii a Banco Santander in schimbul a 1,6 miliarde de dolari, devenind cel mai mare manager de fonduri de pensii din regiune dupa Banco Bilbao Vizcaya. In iunie, a platit 2,67 miliarde de dolari pentru Oyak Bank din Turcia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO