Business Internaţional

Omul care a transformat Irlanda într-un paradis fiscal

Omul care a transformat Irlanda într-un paradis fiscal

Autor: Mădălina M.

02.11.2013, 09:26 2834

Irlanda s-a transformat în ultimul deceniu în ceea ce politicienii europeni şi americani numesc paradis fiscal şi asta se datorează lui Feargal O’Rourke, descendent al unei dinastii politice, care conduce practica fiscală la PricewaterhouseCoopers în Irlanda, notează Bloomberg.

„Irlanda nu este sub nicio formă un paradis fiscal”, spune O’Rourke, care oferă consultanţă atât companiilor multinaţionale, cât şi guvernului cu privire la politica fiscală. Printre clienţii lui O’Rourke se numără Twitter, Intel, Apple, Dell, Microsoft, sau Google. „Sunt un jucător al acestui joc şi  jucăm conform regulilor”, spune el.

Jocul amintit de O’Rourke se referă la încercarea companiilor multinaţionale de a găsi modalităţi de a evita plata impozitului pe venit în ţările de unde sunt cei mai mulţi dintre clienţii lor. Google evită plata a miliarde de dolari în fiecare an trimiţându-şi profiturile  prin intermediul Irlandei într-o căsuţă poştală din Bermuda. Facebook îşi trimite profiturile în Grand Cayman, iar LinkedIn şi le trimite în Isle of Man.

Feargal O’Rourke a devenit partener la PWC în 1996. În prezent, el supervizează 500 de contabili şi avocaţi, din San Francisco, San Jose, New York şi Londra.

O’Rourke a militat ani de-a rândul pentru modificarea reglementărilor care le-a permis clienţilor lui să reducă impozitele. De asemenea, el a consiliat  şi guvernul irlandez în legătură cu politica fiscală.

Google este unul dintre clienţii lui O’Rourke care a atras atenţia în mod deosebit. Compania trimite câştigurile sale europene la o subsidiară în Dublin. Această subsidiară plăteşte miliarde în diverse brevete şi redevenţe unei alte companii irlandeze, care, aflată în Bermuda, nu trebuie să plătească taxe. Această tehnică este cunoscută drept „Double Irish” şi a ajutat Google să economisească 2.2 miliarde de dolari în taxe şi impozite anul trecut.

Înainte să profite de politica relaxată a Irlandei, Google era nevoit să facă o altă tranzacţie, întrucât Irlanda nu are un acord privind plata impozitelor cu Bermuda. Aşadar, pentru a evita plata taxei de 20% la transfer, Google mută banii într-o unitate din Olanda, de unde ajung mai apoi în paradisul fiscal din Bermuda. Această tactică era cunoscută sub numele de “Sandwich-ul olandez” şI a funcţionat până când vărul lui O’Rourke, Brian Lenihan, care devenise în 2008 ministrul finanţelor , a renunţat la taxarea tranzacţiilor de acest tip, astfel eliminând nevoia de intermediari olandezi.

„Îmi place să vând Irlanda”, spune O’Rourke, în vârstă de 49 de ani, fiul lui Mary O’Rourke, cea mai cunoscută femeie politician a ţării. El spune că a atras investiţii străine care au dus la crearea de job-uri foarte bine plătite, întrucât companiile multinaţionale americane au angajat aproape 100 de mii de irlandezi.

McCreevy, ministrul finanţelor din 1997 până în 2004, actual politician de vârf al partidului Fianna Fail, spune că O’Rourke obişnuia săîl consilieze în legătură cu aspecte fiscale tehnice.

O’ Rourke nu consideră a fi un conflict de interese faptul că reprezintă industria privată şi în acelaşi timp oferă consiliere structurilor guvernamentale, aâta timp cât acest lucru aduce beneficii clienţilor.

„Consilierii sfătuiesc, miniştrii decid”, spune el.

Atragerea investitorilor străini a contribuit la succesul economic al Irlandei., care explodat în 1990, când companii precum Apple, Intel, Dell sau Microsoft au angajat forţa de muncă irlandeză, ieftină şi educată. Multinaţionalele americane au dublat numărul angajărilor, ajutând Irlanda să scadă rata şomajului de la 14% la aproape 4%.

În 2010, companii din Statele Unite au obţinut profituri de 95 de miliarde de dolari din subsidiarele irlandeze. Aceste subsidiare reprezintă modalităţi de mutare a profitului din ţara de unde au avut loc vânzările în căsuţe poştale din paradisuri fiscale.

„Ce ne bucură este că atragem mai multe investiţii străine decât orice altă ţară din lume. Ce nu ne bucură, însă, este că în mod deliberat le permitem companiilor să se folosească de diverse clauze pentru a nu mai plăti impozite de zeci de miliarde de dolari”, spune Stephen Kinsella, economist la Şcoala de afaceri a Universităţii din Limerick.

„Impactul pe care aceste strategii îl au în Europa, în SUA şi în statele sub-dezvoltate este de zeci de miliarde”, potrivit lui Jim Stewart, un profesor de finanţe asociat la Colegiul Trinity din Dublin.

Concesiile pe care le face Irlanda provoacă reacţii politice negative. Oficialii europeni cer Irlandei să schimbe sistemul de taxe care a atras multinaţionale precum Apple sau Google. Pe 12 septembrie, la numai o zi după ce The Financial Times a publicat faptul că Uniunea Europeană verifică practicile de taxare irlandeze, O’Rouke a declarat că Irlanda nu va fi găsită vinovată la acuzaţiile conform cărora este un paradis fiscal, pentru că nu a comis nicio ilegalitate.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO