Business Internaţional

Opinie Janet Yellen, fosta preşedintă a Fed: Strategia economică a lui Biden funcţionează pentru clasa de mijloc

Opinie Janet Yellen, fosta preşedintă a Fed: Strategia...

Autor: Bogdan Cojocaru

22.12.2023, 00:05 93

Economia americană a sfidat previziunile sumbre pentru 2023. Avansul este constant, inflaţia este în scădere, iar salariile sunt în creştere.

Starea economiei americane s-a îmbu­nătăţit semnificativ în ultimul an, în special în folosul clasei de mijloc, scrie într-o opinie publicată în The Wall Street Journal de Janet Yellen, secretarul Trezoreriei SUA şi fostă preşedintă a Rezervei Federale. În decembrie 2022, îmi manifestam optimismul despre traiec­toria economică a ţării: ne-am repus economia pe picioare după ce am suportat şocuri semnificative şi deschideam calea creşterii, continuă Yellen. Acum este clar că optimismul era justificat. În timp ce unele instituţii de prognoză au prezis şanse de 100% de recesiune în acest an, nu s-a întâmplat aşa. În primele trei trimestre din 2023, creşterea economică anualizată a fost în medie de aproximativ 3%.

Americanii fac cereri pentru pornirea de afaceri noi în număr record, consumatorii cumpără mai mult, iar inflaţia a scăzut substanţial. În istorie sunt rare cazurile când inflaţia este redusă menţinându-se în acelaşi timp o piaţă a muncii sănătoasă, dar chiar asta s-a întâmplat în ultimul an. Rata şomajului este aproape de minimele istorice - la mai puţin de 4% timp de 22 de luni, cea mai lungă astfel de perioadă din mai mult de 50 de ani.

Salariile reale au crescut faţă de nivelurile lor de dinainte de pandemie –şi încă rapid mai ales pentru gospodăriile cu venituri medii. Gospodăria americană tipică din clasa de mijloc are câştiguri mai mari, mai multă avuţie şi mai multă putere de cumpărare decât înainte de pandemie. Deoarece salariile au crescut mai mult decât preţurile pornind din 2019, un muncitor care câştigă salariul mediu poate astăzi să cumpere acelaşi coş de bunuri şi servicii ca în 2019, dar cu aproape 1.000 de dolari rămaşi pentru economisit sau cheltuit.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO