Business Internaţional

Oraşul care a devenit noua Casablanca a Europei: Încercând să scape de furia lui Putin, de sancţiuni, de război şi de recrutare, sute de mii de ruşi au fugit şi au descoperit un nou refugiu departe de Moscova

Oraşul care a devenit noua Casablanca a Europei:...

Autor: Iulian Tenchiu

05.11.2022, 07:31 578

În spatele unui birou pe care se sprijină munţi de acte şi documente, avocata Tijana Vujovic din Belgrad se pregăteşte pentru o nouă întâlnire cu clienţii. Patru din aceştia sunt ruşi şi reprezintă doar o fărâmă din cei peste 100.000 care au văzut în Belgrad un refugiu din calea regimului lui Vladimir Putin, scrie Bloomberg.

Tijana este specializată în imigraţie şi ea se ocupă cu documentaţia necesară migranţilor şi punerea acestora în legătură cu agenţii imobiliari din inima Serbiei. Sutele de mii de ruşi care au ajuns în Serbia şi-au lăsat deja amprenta asupra Belgradului, acolo unde au adus la viaţă peste 2.000 de intreprinderi şi au stimulat piaţa imobiliară locală. Tot mai mulţi dintre aceştia caută acum să se stabilească în capitala Serbiei pe termen lung, stimulaţi de mobilizarea parţială ordonată de Putin în septembrie.

„La începutul războiului toţi clienţii căutau să închirieze o locuinţă. În ultimele luni tot mai mulţi clienţi s-au arătat interesaţi de achiziţionarea unui imobil şi de a locui aici pe termen îndeleungat” a declarat avocata.

Chiria pentru un apartament de dimensiuni medii în centrul Belgradului ajungea în trecut la 300 de euro, însă odată cu războiul, crizele multiple, inflaţia şi exodul ruşilor preţul s-a dublat. Foarte mulţi dintre autohtoni au fost forţaţi să părăsească oraşul unde salariul mediu lunar ajunge la 800 de euro.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO