Business Internaţional

Pentru unii ciumă, pentru alţii mumă: mafia italiană înfloreşte pe timp de criză

Pentru unii ciumă, pentru alţii mumă: mafia italiană înfloreşte pe timp de criză

Poliţia din Napoli a anunţat miercuri 47 de arestări pentru diverse infracţiuni mafiote incluzând şantaj într-o anchetă prin care s-a descoperit o alianţă neobişnuită între clanuri foste rivale.

Autor: Bogdan Cojocaru

08.06.2012, 00:05 3971

Cea mai gravă criză economică de după cel de-al Doilea Război Mondial este mană cerească pentru organizaţiile mafiote din Italia, numărul cazurilor de tranzacţii bancare dubioase crescând ameţitor, potrivit Băncii Italiei.

Numărul cazurilor privind acţiuni suspecte de spălare de bani prin intermediul instituţiilor financiare a urcat cu aproape 150% în perioada 2010-2011, comparativ cu cei doi ani anteriori şi "continuă să crească", a declarat Anna Maria Tarantola, director adjunct al băncii centrale italiene, citată de CNBC.

Aproximativ 800 din cazuri im­plică arestaţi sau persoane sub anchetă pentru activităţi mafiote. Un sfert din acestea vin din nordul Italiei, în afara teritoriilor controlate în mod tradiţional de mafie.

Deşi stereotipurile locale sugerează că evaziunea este înfloritoare mai ales în sud, unde unele studiile arată că doar 43% din adulţi au oficial loc de muncă, studii mai elaborate indică că atât economia subterană, cât şi cea infracţională sunt mai dezvoltate în provinciile din nord, a spus Tarantola.

Grupurile de crimă organizată precum Cosa Nostra din Sicilia, Camora din Napoli şi 'Ndrangheta au de mult timp o influenţă foarte mare asupra economiei. Însă influenţa a crescut în timpul crizei economice, în condiţiile în care băncile au redus creditarea, iar locul lor în finanţarea economiei reale a fost luat de reţelele mafiote pline de bani.

"Spălarea de bani este anticiclică, astfel că astfel de activităţi cresc pe timp de criză", a spus Tarantola.

Organizaţiile de crimă organizată au avut anul trecut venituri de 140 miliarde de euro, echivalentul a 7% din PIB-ul ţării. Mafia dispune de lichidităţi de 65 miliarde de euro, fiind astfel cel mai mare creditor din Italia.

În aceste condiţii, ştirile despre acţiuni împotriva mafiei sunt ceva obişnuit în viaţa de zi cu zi. Poliţia din Napoli a anunţat miercuri 47 de arestări pentru diverse infracţiuni mafiote incluzând şantaj într-o anchetă prin care s-a descoperit o alinţă neobişnuită între clanuri foste rivale.

Activităţile infracţionale de tip mafiot duc la creşterea costurilor de finanţare şi descurajează investiţiile, ceea ce face ca mai mult de un sfert din economia italiană să eludeze fiscul, atenţionează Tarantola.

Un studiu al Băncii Italiei arată că echivalentul a 16,5% din PIB-ul italian stă în subteran. De asemenea, activităţile infracţionale precum traficul de droguri şi prostituţia echivalează cu aproape 11% din PIB.

"Să cunoşti mărimea inamicului şi ce ravagii poate face este esenţial în găsirea unei strategi de luptă", a menţionat Tarantola, citată de The Wall Street Journal.

Luna trecută, Comisia Europeană a făcut presiuni asupra Italiei pentru "acţiuni în forţă" în vederea descurajării evaziunii fiscale. Premierul italian Mario Monti a promis o "atitudine mai dură" în viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO