Business Internaţional

Petrostatele bogate din Golf sunt prinse într-o cursă pentru supremaţie în AI

Petrostatele bogate din Golf sunt prinse într-o cursă...

Autor: Catalina Apostoiu

18.04.2024, 00:05 251

Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite devin unii dintre cei mai mari investitori din lume în domeniul inteligenţei artificiale.

Ultimele date sugerează că gu­vernele statelor bogate producătoare de petrol din Golf cheltuie acum la fel de mult, dacă nu chiar mai mult, decât unele ţări europene pe promovarea tehnologiilor AI pe plan local, scrie Deutsche Welle.

Un raport recent arată că Orientul Mijlociu va cheltui până la 6,4 miliarde de dolari până în 2026.

Statele din Golf cheltuie atât de mult pe AI pentru că aceasta este o parte importantă din planurile lor viitoare de a-şi dezvolta economiile naţionale dincolo de petrol.

UAE a fost prima din regiune care a adoptat o strategie AI naţio­nală în 2017 şi prima ţară din lume care a desemnat un ministru pentru AI. Alte ţări din regiune i-au urmat, majoritatea în ultimii trei ani.

Când sistemul AI Falcon dezvol­tat de o divizie a guvernului din Abu Dhabi, ATRC, a fost lansat în luna septembrie a anului trecut, acesta a devenit o senzaţie, potrivit Time. După unele măsurători, acesta a devenit cel mai bun LLM disponibil în lume în acel moment, devansând ofertele de top ale Meta şi Google.

Falcon a părut a fi primul semn al ascensiunii rapide a UAE în lumea AI. Micul stat din golf pariază masiv pe această tehnologie ca motor de diversificare a economiei sale dincolo de petrol şi instrument de proiectare a influenţei sale geopolitice dincolo de graniţe. În ultimele luni, unii din­tre cei mai puternici CEO din Silicon Valley au vizitat UAE. Recent, gi­gan­tul american Microsoft a anunţat că va investi 1,5 miliarde de dolari în G42, o firmă de AI din UAE.

Numărul angajaţilor din dome­niul AI a crescut de patru ori în UAE în perioada 2021-2023. „Este un rai pentru cercetătorii din AI“, declara recent Al Bannai, preşedinte al ATRC. Acesta este sigur că succe­sorii lui Falcon vor fi şi mai puternici.

UAE are însă un rival redutabil. Arabia Saudită, cel mai mare vecin al său, alocă 40 miliarde de dolari pentru dezvoltare în AI, o sumă care o transformă într-unul dintre cei mai mari investitori din domeniu.

Guvernul saudit priveşte către AI ca fiind următoarea sa oportuni­tate de investiţii. După ce a cheltuit masiv pe echipe sportive şi partici­paţii în companii ca Uber, ţara va investi 40 miliarde de dolari în AI, conform aibusiness.com.

În 2020, Arabia Saudită a apro­bat o strategie naţională în domeniul AI. Saudi Data & AI Authority (SDAIA) are în vizor 66 de obiec­tive, toate con­centrate pe îmbunătă­ţirea tehnologii­lor bazate pe AI ale ţării.

Unul dintre cele mai bune locuri care ilustrează rivalitatea statelor din Golf în domeniul AI este o clădire dintr-un parc industrial de la marginea Dubaiului, notează Bloomberg. Complexul a fost deschis în septembrie, la 18 luni după începerea lucrărilor de construcţie, fiind a patra facilitate din UAE operată de Equinix, un dezvoltator de centre de date din Redwood City, California. Compania se gândeşte la expansiune şi în Arabia Saudită.

Rivalitatea dintre cele două state a pornit o cursă pentru construirea de centre de date scumpe în deşert pentru susţinerea tehnologiei. Astfel de facilităţi în sine nu vor transforma nicio ţară într-o superputere în AI, dar nicio ţară nu poate deveni o astfel de superputere fără ele.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO