Business Internaţional

Povestea oului: de la un aliment banal la un simbol al nivelului de trai

Povestea oului: de la un aliment banal la un simbol al...

Autor: Catalina Apostoiu

23.01.2023, 22:32 293

Factori multipli împing în sus preţurile ouălor în prezent. Cel mai important este gripa aviară. Un altul este inflaţia, care creşte costurile nutreţurilor şi al energiei, iar ultimul este cererea în creştere, din ce în ce mai mulţi oameni consumând ouă în loc de alte surse de proteine din cauza costurilor mai mari.

În Europa, scumpirea puternică a energiei afectează puternic crescă­torii de păsări, punând presiune pe profitabilitate şi câteodată amenin­ţând activitatea acestora, notează Poultry World.

În Polonia, oficialii avertizează că creşterea preţurilor energiei îi des­curajează pe fermieri de la a produce ouă. Potrivit estimărilor industriei, potenţialul producţiei din Polonia a scăzut cu peste 24% ca urmare a scumpirii nutreţurilor, energiei, gri­pei aviare şi războiului din Ucraina, care este unul dintre cei mai mari producători de ouă din lume, potrivit poland.postsen.com.

În perioada septembrie-mijlocul lunii decembrie 2022, ouăle s-au scum­pit cu 75% în Polonia.

În Ungaria, din cauza plafonării preţurilor şi penuriilor, ouăle ar putea deveni un produs greu de găsit. În noiembrie anul trecut, guvernul maghiar a extins lista de alimente cu preţuri plafonate pentru a include cartofii şi ouăle. Ouăle s-au scumpit cu aproape 90% într-un an.

În Bulgaria, producătorii de ouă avertizează că se aşteaptă ca preţurile să continue să crească chiar şi după dublarea acestora în ultimul an. Pre­ţurile din Bulgaria au crescut în me­die cu 52% pe an. Motivele scumpirii sunt complexe, potrivit oficialilor bulgari: în primul rând, preţurile au crescut de la o bază foarte scăzută. În plus, preţurile furajelor, electricităţii au crescut cu 100%.

În Marea Britanie, deşi inflaţia ge­ne­rală încetineşte, există puţine semne de scădere a costului micului dejun, scrie Bloomberg. Preţurile ouă­lor, de exemplu, au crescut cu aproape 6% în decembrie faţă de luna anterioară.

Gripa aviară, războiul din Ucrai­na şi criza costurilor de trai pun pre­siune pe oferta de ouă. Supermar­keturi ca Tesco şi Asda au fost ne­voite să introducă măsuri de raţio­nalizare în noiembrie.

În Franţa, iubitorii de ouă şi alimente ce necesită produse din ouă plătesc mai mult în aceast iarnă, în condiţiile în care gripa aviară şi criza costurilor de trai afectează puternic crescătorii de păsări din întreaga ţară, potrivit The Local.

În SUA, preţul ouălor a crescut cu 60% anul trecut, preţurile wholesale fiind cu 300% mai mari în ultimul an, relatează Bloomberg.

Comisia Federală pentru Comerţ din SUA ar trebui să examineze preţurile ridicate ale ouălor pentru semne de încheiere a unor înţelegeri între cele mai mari companii din sector, a declarat recent un grup agricol american, în condiţiile în care americanii continuă să plătească din ce în ce mai mult pentru acest produs de bază, potrivit Reuters.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO