Business Internaţional

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, îşi doreşte mai multă autonomie strategică pentru Europa pe fondul tensiunilor crescânde între China şi SUA. „Autonomia strategică trebuie să fie bătălia Europei”

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, îşi doreşte...

Autor: Valeriu Dănilă

10.04.2023, 14:00 101

Emmanuel Macron a cerut Europei să îşi dezvolte mai multă autonomie strategică pentru a evita riscul de a transforma ţările UE în „vasali” în cazul unei crize globale, cum ar fi o confruntare SUA-China, scrie Bloomberg.

„Autonomia strategică trebuie să fie bătălia Europei”, a declarat preşedintele francez pentru cotidianul Les Echos în timpul vizitei de săptămâna trecută în China. „Nu vrem să depindem de alţii pentru subiecte critice”.

Macron a avertizat împotriva a ceea ce el a numit „extrateritorialitatea” dolarului american, care poate forţa companiile europene să renunţe la afaceri cu ţări terţe sau riscă încălcări ale sancţiunilor.

„Dacă tensiunile dintre cele două superputeri se încing... nu vom avea timpul şi nici resursele pentru a ne finanţa autonomia strategică şi vom deveni vasali”, a spus Macron pentru Politico.

„Europenii trebuie să răspundă la următoarea întrebare: este în interesul nostru să accelerăm o criză în Taiwan? Nu”.

„Cel mai rău ar fi să credem că noi, europenii, trebuie să devenim adepţii SUA pe această temă”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO