Business Internaţional

Preţul aurului creşte rapid şi este aşteptat să ajungă la 2.000 de dolari/uncie

Preţul aurului creşte rapid şi este aşteptat să ajungă la 2.000 de dolari/uncie
10.08.2011, 00:08 540

Contractele futures pe aur au depăşit nivelul de 1.770 dolari peuncie (56,9 dolari/gram) pentru prima dată, în condiţiile în caredeclinul burselor de acţiuni şi de mărfuri s-a adâncit, pe fondultemerilor legate de o încetinire a creşterii economice în urmareducerii ratingului SUA, scrie Bloomberg.

La New York aurul cu livrare în decembrie a avansat cu 3,6%,până la un nivel record de 1.774,80 dolari pe uncie. Preţul auruluicu livrare imediată a urcat cu până la 3,1%, până la un maximistoric de 1.772,38 dolari. Aurul a fost mai scump decât platinapentru prima dată din 2008.

Metalul preţios a înregistrat o creştere de 23 de procente înacest an, îndreptându-se către al 11-lea an consecutiv de creşteri,în condiţiile în care criza mondială a datoriilor suverane şiîncetinirea ritmului de creştere economică au sporit cererea deinvestiţii sigure. Deţinerile de aur au înregistrat cel maiputernic avans de o zi din luna mai a anului trecut pe 8august.

John Paulson, fost partener de afaceri al investitorului GeorgeSoros, rămâne principalul investitor în cadrul celui mai mare fondbazat pe aur tranzacţionat la bursă.

"Piaţa este acum îngrijorată în legătură cu o nouă recesiunemondială. Retrogradarea ratingului SUA a sporit temerile, iar piaţase concentrează şi asupra situaţiei europene", declară NatalieRobertson, analist în cadrul Australia & New Zealand BankingGroup.

Goldman Sachs Group şi-a majorat estimările privitoare la preţulcontractelor futures pe aur la 1.730 de dolari peste şase luni şi1.860 de dolari peste un an, în condiţiile în care se aşteaptă caratele dobânzii din SUA să se menţină la un nivel scăzut pe operioadă mai lungă de timp.

"Oamenii nu au alte opţiuni reale de investiţii", a declaratKishore Narne, din cadrul Anand Rathi Commodities din Mumbai, carese aşteaptă ca aurul să ajungă la 1.840-1.850 dolari pe uncie înmai puţin de o lună.

În luna mai a acestui an, analiştii Deutsche Bank anticipau căpreţul aurului ar putea atinge 2.000 de dolari uncia până lasfârşitul acestui an, în condiţiile în care investitorii vor să seprotejeze de incertitudinile economice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO