Business Internaţional

Prieteni despre românul erou la Londra: Nu în fiecare zi se întâmplă să te lupţi cu teroriştii

Prieteni despre românul erou la Londra: Nu în fiecare zi se întâmplă să te lupţi cu teroriştii

Autor: Ilinca Nazarie

05.06.2017, 14:45 1536

Vecinii şi prietenii lui Florin Morariu spun că nu se întâmplă în fiecare zi să „să te lupţi cu teroriştii” şi sunt convinşi să dacă ieşeanul ar putut să îl prindă pe atacator „l-ar fi legat de un stâlp”.

După ce Florin a publicat pe Facebook un video din timpul atacului de la Londra, prietenii şi vecinii din cartierul din Iaşi, unde acesta a crescut, vorbesc doar despre gestul bărbatului care lucrează la o brutărie din Londra.

Mihai spune despre Florin Morariu că de fiecare dată când a avut nevoie de ajutor, acesta i l-a oferit.

„Sâmbătă seară eram la nuntă şi dimineaţă când am ajuns, duminică, pe la 6am văzut postarea pe internet. E un om minunat aici în cartier, îl cunosc de 32 de ani. De fiecare dată când am avut nevoie m-a ajutat. Pe aici îl cunoaşte toată lumea pentru faptele lui. (...) Cred că dacă avea puterea să îl prindă de vreunul, cred că îl lega de un stâlp şi nu ştiu ce i-ar fi făcut”, a spus Mihai, unul dintrre prietenii brutarului din Londra.

Tot Mihai spune că Florin i-a vorbit despre visul său de a-şi deschide o brutărie proprie şi speră ca după gestul pe care l-a făcut, autorităţile londoneze îl vor sprijini.

„Când a venit acasă, anul trecut, spunea că vrea să îşi deschidă o brutărie a lui. Sper ca acum autorităţile londoneze să îl ajute cât de cât să îşi îndeplinească visul pentru că merită acest lucru. Nu în fiecare zi se întâmplă să te lupţi cu nişte terorişti, care nu cred că ar trebui să fie liberi pe stradă”, a mai spus prietenul ieşeanului Florin Morariu.

Un alt prieten al ieşeanului numit „erou” de presa britanică, spune că poporul englez ar trebui să dea dovadă de respect faţă de Florin Morariu şi că ţara noastră ar trebui să fie văzută altfel după acest moment.

„A devenit un adevărat erou nu numai pentru Anglia, cât şi pentru România. Este un lucru mare ceea ce a făcut el, poate puţin probabil printre alţi oameni să facă ceea ce a făcut el. Sper ca poporul englez să dea dovadă de un anumit respect faţă de acest om şi sper ca ţara noastră să fie văzută altfel de acum încolo”, a spus un alt prieten.

Eugen, care este vecin cu bărbatul care l-a lovit pe unul dintre atacatorii din Londra cu o ladă mare de pâine în cap, spune că l-a recunoscut pe Florin Morariu după accentul moldovenesc.

„Foarte bine din partea lui, a rezolvat. E un vecin foarte bun, aici în cartier a fost de milioane! Când l-am văzut la televizor nu mi-am dat seama că e el. Când am văzut accentul moldovenesc, am spus <el e>. Bravo lui”, a spus Eugen.

Florin Morariu a plecat în Anglia în urmă cu doi ani. La scurt timp după ce a ajuns acolo, a reuşit să îţi găsească un loc de muncă într-un restaurant, unde este brutar, meserie pe care o practică de mai mulţi ani.

Românul a postat pe pagina sa de Facebook un filmuleţ din timpul atacurilor de sâmbătă noaptea din Londra, în care spune cum a lovit un terorist şi îi cere unui coleg de la restaurant să îi aducă făcăleţul de sub masă, fiind pregătit să lupte cu teroriştii.

Presa britanică vorbeşte despre Florin Morariu ca despre un erou.

„Un curajos brutar român a lovit un terorist cu o ladă în cap, înainte de a oferi adăpost la 20 de oameni speriaţi”, scrie The Telegraph.

Morariu, care lucrează la brutăria Bread Ahead, din Borough Market, a povestit şi pentru The Associated Press: „Ne-am îndreptat privirile către fereastră. Am văzut că lumea era agitată, toţi fugeau, unii leşinau, cădeau şi am ieşit să vedem ce se întâmplă”.

Într-un video postat pe internet de Morariu în noaptea atentatelor, acesta spune „Dumnezeule, este un atac terorist aici. Teroriştii taie oameni pe străzi”. Apoi omul strigă că a lovit un terorist şi cere un făcăleţ, ca să atace.

Eroul de pe London Bridge povesteşte cum s-a luptat cu atacatorii, scrie şi The Sun, iar povestea lui Florin apare şi în New York Daily News, USA Today şi Mirror.

Şapte persoane au fost ucise şi 48 au fost rănite în atacurile comise sâmbătă seară în centrul Londrei. 21 dintre victime sunt şi acum în stare critică.

AFACERI DE LA ZERO