Business Internaţional

Primăvara din mijlocul lunii octombrie, EUforie: cum a adus prezenţa record la vot a polonezilor victoria partidelor de opoziţie proeuropene în cele mai importante alegeri pentru Europa din ultimii ani

Fostul premier Donald Tusk are oportunitatea de a schimba direcţia Poloniei

Fostul premier Donald Tusk are oportunitatea de a schimba direcţia Poloniei

Autor: Catalina Apostoiu

21.10.2023, 13:29 628

♦ Ampla mobilizare a fost un fenomen nou, subliniind mizele ridicate ale unor alegeri aşteptate să redefinească rolul ţării în cadrul UE, după ani de conflicte cu Bruxelles-ul şi Berlinul şi, mai recent, cu Kievul,

Kasia Czarska a condus 45 de minute duminica trecută pentru a vota în orăşelul Sulejowek de la marginea Varşoviei. Managerul PR de 39 de ani şi-a planificat călătoria cu trei săptămâni înaintea alegerilor parlamentare din Polonia, studiind harta electorală a Poloniei pentru a determina în ce zonă votul său ar ajuta cel mai mult în înlăturarea de la putere a partidului Lege şi Justiţie (PiS).

Alegători ca ea, care şi-au planificat votul strategic şi au participat într-un număr fără precedent la alegeri, au asigurat victoria uimitoare a partidelor de opoziţie conduse de fostul premier Donald Tusk, scrie Financial Times. Fostul preşedinte al Consiliului European este acum pe cale să revină în poziţia de premier după opt ani în care ţara a fost condusă de PiS.

„Copiii mei au simţit cu adevărat că iau parte la ceva special”, a declarat Czarska. Acest „ceva special” a fost atât o victorie pentru opoziţie, cât şi o prezenţă record la vot. Participarea a fost estimată la 73%, mai ridicată chiar şi decât în 1989, la căderea comunismului.

Şi polonezii din străinătate au votat în număr mare, potrivit Notes from Poland. Peste 600.000 s-au înregistrat pentru a vota, aproape dublul numărului înregistrat la ultimele alegeri din 2019. Cozi mari s-au înregistrat la multe secţii de votare, în special în Europa de vest, în urma interesului fără precedent.

„Nu am fost niciodată atât de fericită să stau la o coadă”, a declarat o femeie care aştepta în faţa unei secţii din Haga.

Ampla mobilizare a fost un fenomen nou, subliniind mizele ridicate ale unor alegeri aşteptate să redefinească rolul ţării în cadrul UE, după ani de conflicte cu Bruxelles-ul şi Berlinul şi, mai recent, cu Kievul, notează Financial Times.

Tusk, care a fost premier în perioada 2007-2014, a prezentat alegerile drept o ultimă şansă de a salva democraţia poloneză şi a stopa alunecarea către autoritarism.

În cadrul alegerilor legislative din weekendul trecut, opoziţia proeuropeană a obţinut majoritatea parlamentară, devansând populiştii naţionalişti aflaţi la putere (PiS) şi extrema dreaptă.

PiS a obţinut cele mai multe voturi, însă partidele de opoziţie, luate împreună, au obţinut majoritatea. Rezultatul marchează o schimbare majoră în Europa, în condiţiile în care unul dintre cele mai mari state membre ale UE sfidează trendurile care favorizează regimurile populist-naţionaliste şi deschide calea învestirii în Varşovia a unui guvern democrat, care respectă statul de drept.

Victoria opoziţiei proeuropene în unele dintre cele mai semnificative alegeri pentru Europa din ultimii ani dă speranţe mari investitorilor, scrie Reuters. Aceasta ar putea redefine relaţia dintre Bruxelles şi cel mai mare stat membru al UE din Europa centrală şi de est.

Pieţele financiare poloneze au urcat puternic pe fondul perspectivei unui guvern condus de Tusk. Zlotul s-a apreciat dramatic.

„Zlotul ar trebui să continue să se aprecieze în continuare pe termen scurt în anticiparea unor relaţii îmbunătăţite cu UE care vor contribui la susţinerea creşterii şi atragerea de capital”, arată  Lee Hardman, analist la MUFG Bank.

Daniel Moreno, de la firma de investiţii Mirabaud, a explicat că victoria opoziţiei reprezintă cu siguranţă un factor pozitiv pentru că va debloca banii europeni şi va reduce tensiunile create cu Bruxelles-ul. „Va fi de asemenea o durere de cap în minus pentru Bruxelles”, a adăugat Moreno, referindu-se la criticile primite de UE de la premierul maghiar Viktor Orban şi la câştigarea alegerilor în Slovacia de către naţionalistul Robert Fico.

Potrivit analiştilor de la ING, schimbarea de putere în Polonia ar trebui să deblocheze potenţialul investiţional al economiei. „Anticipăm o revenire a investitorilor străini pe piaţa titlurilor de datorie din Polonia, ocolită de capitalul străin în ultimii ani. Posibilitatea unui guvern de opoziţie înseamnă de asemenea o potenţială creştere a ISD-urilor pe lângă influxurile deja semnificative înregistrate recent. Aceşti factori indică o apreciere a zlotului”.

Polonia are fără îndoială nevoie de banii europeni, notează Emerging Europe. Economia sa cândva puternică a slăbit în ultimele 18 luni. PIB-ul a scăzut în primul şi al doilea trimestru al anului, iar perspectivele pentru restul anului sunt de asemenea sumbre. ING şi-a redus luna trecută estimarea de creştere pentru 2023 de la un modest deja 1% la doar 0,4%.

Politicienii din întreaga Europă au salutat victoria forţelor de opoziţie din Polonia, în special în Germania, ţinta preferată a parti­dului de guvernământ PiS, relatează Politico.

Rolf Nikel, care a suportat poziţia anti-germană a PiS mulţi ani ca ambasador al Germaniei în Varşovia, a declarat entuziasmat că „alegătorii polonezi au creat primăvară în mijlocul lunii octombrie”.

Însă, scrie Euractiv, deşi rezultatul alegerilor din Polonia a fost bine primit în mai multe capitale europene, farmecul fostului preşedinte al Consiliului European Donald Tusk ar putea fi înşelător.

„Venirea la putere a opoziţiei actuale nu înseamnă că poziţia Varşoviei cu privire la mai multe probleme cheie se va schimba pe cât de dramatic s-ar putea aştepta Bruxelles-ul”, susţine Slawomir Domaradzki, analist politic la Universitatea din Varşovia.

Tusk şi aliaţii săi ar putea fi nevoiţi să aştepte săptămâni sau chiar luni înainte de a le veni rândul să încerce să formeze un guvern.

Preşedintele Andrzej Duda, aliat al PiS, a anunţat că va acorda prima încercare de a forma un guvern partidului cu cele mai multe voturi, care este PiS.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO