Business Internaţional

Privatizarea Unipetrol atrage putine oferte

24.11.2003, 00:00 13



Cehia a primit deocamdata numai sase oferte de cumparare pentru pachetul de 63% din actiunile companiei Unipetrol, a declarat o sursa apropiata tranzactiei.



Termenul pentru inaintarea ofertelor angajante ar putea fi amanat cu o luna, pana la mijlocul lui ianuarie.



Un numar de candidati mai mic decat s-a anticipat ar putea insemna ca guvernul va incasa o suma mult mai redusa decat cea de 350 milioane de euro la care sperau initial analistii.



Purtatorul de cuvant al agentiei de privatizare, Fondul Proprietatii Nationale, a refuzat sa comenteze. "Pentru moment, nu vom comenta cu privire la numarul de investitori care si-au manifestat interesul", a declarat sursa citata.



Guvernul vinde 63% din actiunile Unipetrol si creantele reprezentand datorii ale unitatilor Unipetrol fata de stat. Unipetrol este format din mai multe firme active in domeniul procesarii de titei, petrochimie si distributia de combustibili.



Marjele de profit ale companiei au fost afectate de competitia interna acerba si de exporturile reduse. Datoria sa considerabila i-ar putea descuraja, de asemenea, pe unii potentiali cumparatori, conform analistilor.



Compania poloneza PKN a anuntat ca, in cazul in care va castiga licitatia, a convenit sa vanda o parte din actiunile Unipetrol catre firma ceha de produse chimice Agrofert.



Totodata, compania ungara MOL si-a confirmat interesul pentru Unipetrol, dar a adaugat ca s-ar putea asocia ulterior cu PKN, cu care a semnat o scrisoare de intentie privind realizarea unei fuziuni.



Se spera si la o participare a investitorilor financiari la vanzarea Unipetrol, cumparatorii strategici pentru activele selectate urmand sa fie gasiti ulterior.



Grupul austriac OMV, considerat multa vreme printre candidati, a anuntat ca nu va participa la procesul de privatizare si ca se va axa, in schimb, pe achizitii in zona sudica a Europei de Est.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24