Business Internaţional

Producţia industrială a zonei euro a scăzut peste aşteptări în noiembrie

Producţia industrială a zonei euro a scăzut peste...

Autor: Anca Dumitrescu

13.01.2016, 12:40 109

Astfel, producţia fabricilor, a minelor şi a companiilor de utilităţi a scăzut cu 0,7% în noiembrie, faţă de octombrie, acesta fiind cel mai mare declin lunar după august 2014.

Analiştii intervievaţi de Wall Street Journal anticipau o scădere de 0,1%.

Faţă de noiembrie 2014, producţia industrială a urcat cu 1,1%.

Cel mai mare declin, de 4,3%, a avut loc în sectorul energetic, fiind provocat de temperaturile neobişnuit de ridicate.

Scăderi au fost înregistrate şi în cazul producţiei de echipamente şi de bunuri de folosinţă îndelungată, ceea de indică o reducere a cererii pentru unele exporturi ale zonei euro.

Reprezentanţii Băncii Centrale Europene (BCE) şi-au exprimat îngrijorarea că încetinirea creşterii economice în China şi în alte economii emergente mari, precum Brazilia, Rusia şi Africa de Sud, va slăbi redresarea zonei euro prin scăderea cererii pentru exporturile din regiune.

Declinul producţiei industriale în noiembrie a urmat unei creşteri peste aşteptări în octombrie. Dar producţia industrială a stagnat în trimestrul al treilea, iar scăderea din noiembrie sugerează că sectorul nu va avea o contribuţie semnificativă la redresarea economică.

Evoluţia negativă a producţiei industriale contrastează cu evoluţia altor indicatori, la sfârşitul anului trecut, când încrederea oamenilor de afaceri şi a consumatorilor a crescut.

Creşterea economică a zonei euro a încetinit în trimestrul al treilea, la numai 0,3% comparativ cu trimestrul anterior. Economiştii estimează însă că este posibil ca ritmul să fi accelerat la 0,4%-0,5% în ultimul trimestru al anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO