Business Internaţional

Profitabilitatea bancilor austriece este decimata de expunerea mare fata de Europa de Est

19.11.2009, 23:12 14

Perspectivele bancilor austriece, jucatori importanti insectorul bancar din Romania, raman in continuare negative, inprincipal din cauza profitabilitatii reduse si din cauza unui nivelnesatisfacator al capitalului detinut de unele banci, care ofera oplasa de siguranta instabila impotriva pierderilor de pe urmacreditelor neperformante din Europa de Est, potrivit agentiei derating Moody's Investor's Service.

Expunerea puternica a bancilor austriece in statele din EuropaCentrala si de Est, piete extrem de volatile, reprezintaprincipalul motiv de ingrijorare pentru agentia de rating.

Analistii Moody's sunt de parere ca in pofida semnelor caeconomiile din regiune isi revin, institutiile financiare dinAustria mai au de intampinat dificultati. Moody's reitereaza ca afost nevoie de mai multe modificari de rating in ultimele lunipentru a exprima ingrijorarea privind expunerea institutiilorfinanciare din Austria la operatiunile de creditare de la nivelinternational.

Expunerea acestor banci la economiile din regiune, care au fostputernic afectate de criza economica mondiala, reprezinta un motivdeosebit de ingrijorare.

Perspectivele negative exprima viziunea agentiei privinddirectia viitoare de mers a conditiilor de creditare in industriein urmatoarele 12 pana la 18 luni.

Moody's demonstreaza ca, din cauza competitivitatii crescute depe piata bancara din Austria, profitabilitatea a fost intotdeaunasi va ramane redusa pentru jucatorii locali, motiv pentru careresursele pentru acoperirea provizioanelor din ce in ce mai marisunt limitate. Desi economia locala a dat dovada de "imunitatecrescuta" revenindu-si rapid din criza economica mondiala -scaderea Produsului Intern Brut si cresterea ratei somajului fiindmodeste comparativ cu celelalte state - aceasta sufera din cauzaproblemei creditelor neperformante al caror volum creste rapid sicare fac presiuni asupra profitabilitatii bancilor si a bazelor decapital. Agentia de rating se asteapta astfel ca in viitorulapropiat situatia sa nu se imbunatateasca.

Presiunile asupra profitabilitatii si a nivelului de capital ceprovin de pe urma activitatilor bancilor pe piata austriaca suntexacerbate de expunerea sistemului bancar la economiile din Europade Est. Moody's recunoaste insa ca datorita marjelor ridicate,operatiunile celor mai multi dintre jucatori au ramas profitabilepe aceste piete.

Cu toate acestea, Moody's precizeaza ca este necesaradiferentierea intre statele din Europa de Est, unde conditiile decreditare pot fi foarte diferite. Cu toate acestea, la nivel deansamblu, sistemul bancar austriac se confrunta cu numeroaseprovocari pe aceste piete.

Pe piata din Romania sunt prezente trei banci austriece, ErsteBank prin BCR, Raiffeisen International si Volksbank.

Cele trei banci se aflau la jumatatea anului pe pozitiile unu,trei si respctiv patru in topul celor mai mari zece banci dupa cotade piata. BCR este insa departe de rivalii sai, cu o cota de 20,4%,fata de 6,8% Volksbank si 5,9% Raiffeisen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO