Business Internaţional

Profituri fara precedent pentru gigantii petrolieri

05.05.2003, 00:00 25

Profiturile marilor companii petroliere aferente primului trimestru al anului s-au dublat, sau chiar s-au triplat in cazul Exxon Mobill, fata de cele inregistrate in perioada similara a anului trecut. Performantele s-au datorat in primul rand cresterii din ultimile luni a pretului la titei si gaze, informeaza presa internationala.
Royal Dutch/Shell s-a alaturat principalilor sai concurenti si a anuntat un profit record pentru primele trei luni ale anului. Profitul net al celui de-al doilea grup petrolier mondial, ajustat pentru a reflecta costul actual al aprovizionarii si alte elemente exceptionale, a avansat cu 96% fata de primul trimestru din 2002, la 3,914 miliarde de dolari.
Rezultatul a depasit estimarile analistilor si este cel mai ridicat profit inregistrat vreodata de Shell. La calculul sau nu s-a tinut cont de un castig de 1,7 miliarde de dolari obtinut din vanzarea participatiei de 14,75% la capitalul distribuitorului de gaze Ruhrgas catre grupul german E.ON.
La inceputul acestei saptamani, ocupantii locurilor intai si al treilea in sectorul petrolier global, Exxon Mobil si BP, au prezentat fiecare profituri trimestriale record. Rezultatul Exxon a crescut de peste trei ori fata de 2002, iar cel al BP a urcat cu 132%.
Compania petrolier americana ChevronTexaco a profitat si ea de cresterea din ultimile luni a pretului petrolului, astfel ca si-a dublat profiturile din primul trimestru al anului. Profitul net realizat de Chevron pe primul trimestru se ridica la 1,92 miliarde de dolari, fata de cel de 725 de milioane de dolari inregistrat in perioada corespunzatoare a anului trecut.
Veniturile totate au urcat cu nu mai putin de 47% fata de anul trecut, la 31 miliarde de dolari. Anul trecut, compania a suferit pierderi masive din cauza pachetului Dynergy, comerciantul american de energie aflat in dificultate. Analistii se tem ca performanta Chevron se datoreaza in primul rand pietei si mai putin ameliorarii reale a rentabilitatii firmei.
Exxon Mobil Corp., cel mai mare grup petrolier din lume, a anuntat ca profitul net aferent primului trimestru al anului s-a triplat fata de perioada similara din 2002, la 7,04 miliarde de dolari. In acelasi timp, veniturile companiei au crescut de la 43,39 de miliarde de dolari la 63,78 miliarde de dolari.
In primele trei luni din acest an, temerile privind consecintele razboiului din Irak, ale grevei nationale din Venezuela si ale conflictelor civile din Nigeria - trei dintre cei mai importanti exportatori de petrol din lume - au determinat scumpirea barilului de petrol cu pana la 57%.
De asemenea, pretul gazelor naturale s-a dublat, investitorii anticipand diminarea resurselor acumulate si o criza a livrarilor pe plan international.
In acest moment, tensiunile de pe piete se atenueaza, ceea ce se reflecta in scaderea pretului petrolului. Analistii estimeaza astfel o incetinire a ritmului de crestere a profitului companiilor din acest domeniu.
Cu toate acestea, ieftinirea titeiului echivaleaza cu reducerea costurilor rafinariilor, care produc carburanti, combustibil pentru incalzire si benzina. Acest lucru va avea ca efect mentinerea profiturilor in acest domeniu la un nivel ridicat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO