Business Internaţional

Proteste violente continuă să zguduie un oraş din China, unde muncitorii răspund brutalităţii poliţiei

Proteste violente continuă să zguduie un oraş din China, unde muncitorii răspund brutalităţii poliţiei

Autor: Bogdan Cojocaru

13.06.2011, 18:14 535

Poliţişti înarmaţi se chinuie încăsă impună ordinea într-un oraş din sudul Chinei, la o zi după cesute de muncitori migranţi au distrus maşini de poliţie şi auincendiat clădiri ale guvernului, acţiunile marcând cel mai recentval de proteste violente dintr-o serie care a început în urmă cucâteva săptămâni, scrie Wall Street Journal.

Şcolile şi clădirileguvernamentale din Zengcheng, oraş cu 800.000 de locuitori, erauînchise luni, iar poliţişti înarmaţi patrulau pe străzi avertizândlocuitorii să stea în casă după lăsarea întunericului, au afirmat,telefonic, pentru Wall Street Journal persoane aflate la faţalocului. Autorităţile locale au anunţat că nu s-au raportat decese,dar nu au dat mai multe informaţii.

Poliţia paramilitară a aruncatgaze lacrimogene şi a desfăşurat vehicule blindate pentru aîmprăştia duminică seara protestatarii din Zengcheng, potrivit unuimaterial video transmis de televiziunea din Hong Kong.

Tensiunile urmează unor atacuri cubombe asupra clădirilor guvernamentale şi altor inciente violentecare subliniază furia populaţiei în legătură cu probleme precumdrepturi de proprietate şi de muncă, sănătate, corupţie şibrutalitatea poliţiei.

Deşi astfel de incidente nu suntrare în China, de data acesta surprinde frecvenţa lor, în specialîn zonele urbane. Violenţele vin într-un moment sensibil pentruPartidul Comunist, care încearcă să asigure stabilitatea socialăînainte de aniversarea a 90 de ani de la întemeierealui.

Protestele din Zengcheng auînceput vineri noaptea când agenţi de pază au trântit-o la pământpe Wang Lianmei, o vânzătoare stradală de 20 de ani, însărcinată,în timp ce încercau să-i multe chioşcul de pe drum. Mai mulţimuncitori, migranţi ca şi vânzătoarea, au atacat cu pietre şicărămizi agenţii de pază şi poliţiştii, ca răspuns la zvonuri căLianmei ar fi fost rănită, iar soţul ei, Tang Xuecai,ucis.

Autorităţile locale au încercat săcalmeze protestatarii în timpul weekend-ului prin înfiinţarea uneiechipe de lucru special pentru a ancheta cazul, arestarea a 25 depersoane şi prin organizarea unei conferinţe în care ambelepresupuse victime au declarat că ele, cât şi copilul nenăscut, nuau suferit vătămări.

Violenţele au reizbucnit duminicănoaptea. Filmări transmise de televiziunea din Hong Kong par săarate demonstranţi alergând pe străzi, spărgând geamuri, răsturnândmaşini pe poliţie şi incendiind clădiri guvernamentale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO