Business Internaţional

Războiul declaraţiilor: Rusia acuză un ministrul israelian de "declaraţii antiistorice"

Războiul declaraţiilor: Rusia acuză un ministrul israelian de "declaraţii antiistorice"

Autor: Dorin Oancea

03.05.2022, 14:21 335

Ministerul rus de Externe a acuzat un ministru israelian că face "declaraţii antiistorice" după ce acesta l-a condamnat pe ministrul de Externe Serghei Lavrov pentru că a afirmat că Hitler ar fi fost parţial evreu, relatează BBC.

Lavrov a stârnit o furtună de critici în Israel după ce a afirmat că Hitler "avea sânge evreiesc" şi că "cei mai înfocaţi antisemiţi sunt de obicei evrei".

Ministrul israelian de externe Yair Lapid a cerut scuze, afirmând că Lavrov a făcut "atât o declaraţie impardonabilă şi scandaloasă, cât şi o eroare istorică teribilă. Evreii nu s-au sinucis în Holocaust".

Dar marţi, ministerul de externe al Rusiei a dublat comentariile lui Lavrov, scriind pe Twitter că Lapid a făcut "declaraţii antiistorice... care explică în mare măsură de ce actualul guvern israelian susţine regimul neonazist de la Kiev".

Rusia a făcut în repetate rânduri afirmaţii nefondate potrivit cărora guvernul ucrainean este condus de neonazişti, ca justificare pentru invazia sa.

Războiul afirmaţiilor dintre Israel şi Rusia riscă să devină cea mai gravă criză diplomatică dintre cele două ţări din ultima vreme.

Israelul are relaţii de prietenie atât cu Ucraina, cât şi cu Rusia şi a condus eforturile internaţionale de mediere pentru a încerca să oprească războiul din Ucraina.

 
AFACERI DE LA ZERO