Business Internaţional

Reducerea ratingului i-a băgat în sperieţi pe belgieni. Partidele politice au ajuns la un acord privind bugetul şi se pregătesc de formarea guvernului

Reducerea ratingului a băgat în sperieţi pe belgieni. Partidele politice au ajuns la un acord privind bugetul şi se pregătesc de formarea guvernului

Autor: Vlad Popescu

27.11.2011, 16:56 449

Partidele din Belgia au ajuns la un acord privind proiectul de buget pentru 2012, depăşind ultimul obstacol important care împiedica formarea unui nou guvern, la mai mult de un an şi jumătate de la ultimele alegeri, transmite Reuters.

Forţele politice din Belgia s-au pus de acord la scurt timp după ce agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a redus ratingul ţării la "AA", de la "AA+".

S&P a arătat că decizia a fost motivată în principal de situaţia dificilă din sistemul bancar belgian şi incapacitatea autorităţilor de a reacţiona la presiunile economice.

După retrogradarea anunţată vineri seară, premierul interimar Yves Leterme a cerut politicienilor implicaţi în negocieri să ajungă la un consens înainte de deschiderea de luni a pieţelor financiare. Leterme se teme că dobânzile cerute Belgiei pe pieţe ar putea urca peste niveluri sustenabile în absenţa unui acord politic.

Potrivit acordului, Belgia îşi va reduce deficitul bugetar la 2,8% din PIB anul viitor, de la 3,6% din PIB în 2011, şi va ajunge până în 2015 la paritate între veniturile şi cheltuielile statului.

Regele Albert al Belgiei a salutat acordul şi a cerut formarea urgentă a unui nou cabinet.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO