Business Internaţional

Refugiul fiscal, sau modalitatea de a obtine beneficii ilegale de un miliard de dolari

21.11.2003, 00:00 19

Statul american a pierdut mai mult de un miliard de dolari ca urmare a beneficiilor fiscale ilegale dobandite prin intermediul unui produs financiar lansat in urma cu un an de KPMG, una din primele firme de audit din lume. Este vorba de o forma de refugiu fiscal (tax shelter), prin care o companie isi poate ascunde veniturile reale prin intermediul unor cheltuieli artificiale, reducand astfel volumul impozitului datorat statului.
KPMG a vandut acest produs, cunoscut sub numele de bond-linked issue premium structure, sau "blips", printr-o campanie agresiva ce a folosit departamentul de telemarketing al companiei pentru a atrage cat mai multi clienti. Strategia utilizata si efortul depus de KPMG in promovarea acestui produs, precum si a altor produse de natura fiscala, va tine capul de afis in cadrul audierilor ce vor fi tinute in urmatoarea perioada de comitetul de investigatie al Sentatului american. Investigatiile vor analiza daca firma de audit a furnizat clientilor refugii fiscale si vor estima care este valoarea cu care a fost pagubit statul american.
KPMG a declarat ca acuzatiile aduse se refera la " o perioada anterioara" a activitatii sale, si ca nici unul din produsele financiare vizate nu se mai afla in circulatie.
 Compania mai adaugat ca a initiat un proces riguros de restructurare a activitatii, intrerupand in acelasi timp o serie de practici de marketing controversate.
Comitetul de investigatie a analizat de-a lungul unei perioade de mai bine de un an rolul pe care l-au jucat companiile de audit si contabilitate, firmele de avocatura, bancile si consilierii financiari in crearea unor scheme prin care o serie de persoane, fizice si juridice, au pacalit fiscul prin plata unui impozit mai mic decat cel real.
Potrivit raportului, refugiile fiscale, in mod traditional vandute unei baze limitate de clienti privilegiati, au inceput sa fie promovate pe scara larga de catre firmele specializate din domeniu. Senatorul democrat Carl Levin a declarat ca, in functie de raportul concluzia comitetului, se va sustine introducerea unor legi care sa pedepseasca aspru companiile care promoveasca astfel de "inginerii financiare."
Investigatia autoritatilor a fost declansata in urma unor informatii primite din interiorul companiei. In urma cu cativa ani, un scandal contabil de proportii a dus la prabusirea  Arthur Andersen, una din cele mai mari firma de audit din lume la aceea vreme. Arthur Andersen a fost acuzata la aceea vreme ca ar fi distrus o serie de documente contabile ale gigantului american Enron intr-un efort de mascare a piederilor uriase ale companiei. In afara de KPMG, din grupul cunoscut drept Big Four, al celor mai mari firme de audit mai fac parte Ernst & Young, PricewaterhouseCoopers, si Deloitte & Touche. gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO