Business Internaţional

Regatul Unit, în „pole position” în ceea ce priveşte recuperarea economică: Gigantul elveţian UBS are încredere în planul de infrastructură de 5 miliarde de lire al guvernului britanic

Regatul Unit, în „pole position” în ceea ce...

Autor: Eduard Ivanovici

09.08.2020, 10:00 3304

Produsul intern brut (PIB) al Marii Britanii a înregistrat în primul trimestru cea mai mare contracţie din ultimii 40 de ani, iar deficitul balanţei de plăţi a urcat până la 21,1 miliarde de lire.

Însă specialiştii din cadrul băncii elveţiene UBS sugerează că planul de infrastructură iniţiat de guvern în valoare de 5 miliarde de lire şi câteva elemente cheie ale pieţei de consum ar putea duce Marea Britanie în „pole position” în ceea ce priveşte recuperarea economică, potrivit CNBC.

„Lira sterlină este cel mai notabil beneficiar pe fondul vulnerabilităţii dolarului american”, notează banca.

În al doilea trimestru, împrumuturile guvernamentale ale Regatului Unit au fost de două ori mai mari decât suma înregistrată în ultimul an fiscal. Doar în luna iunie, guvernul a împrumutat 33,5 miliarde de lire, de cinci ori mai mult decât suma din aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Pe măsură ce riscurile vor fi reduse, estimăm că lira va câştiga teren şi investiţiile Marii Britanii vor reîncepe să crească”, a declarat Mark Haefele, analist în cadrul UBS Wealth Management.

Guvernul a anunţat luna trecută o serie suplimentară de cheltuieli şi reduceri de taxe în valoare de 192 de miliarde lire, incluzând aici un plan de susţinere a angajaţilor afectaţi de criza generată de coronavirus în valoare de 30 de miliarde de lire.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO