Business Internaţional

Renault se restructureaza chiar daca are rezultate bune

25.07.2008, 17:40 9

Producatorul auto francez Renault a anuntat o crestere de 20% a profitului operational aferent primului semestru din 2008, mentionand insa ca va renunta la o parte a angajatilor si isi va reduce obiectivele referitoare la productie si cheltuielile, in incercarea de a imbunatati competitivitatea companiei, scrie presa internationala.
Profitul operational al Renault a urcat in primele sase luni ale anului pana la 865 mil. euro, fata de 689 mil. euro in aceeasi perioada din 2007, in timp ce veniturile totale au inregistrat o apreciere de 2,3%, pana la 20,95 mld. euro.
In aceeasi perioada, vanzarile marcii Renault s-au apreciat cu 4,3%.
Profitul net al grupului (cu exceptia Nissan) este estimat la 1,47 mld. euro, in comparatie cu nivelul de 1,07 mld. euro inregistrat in perioada similara si 2007, rezultatele finale urmand a fi date publicitatii dupa anuntarea, la inceputul lunii viitoare, a rezultatelor financiare ale Nissan, compania nipona in cadrul careia producatorul francez detine 44% din actiuni.
Renault a anuntat o marja a profitului operational de 4,1% din totalul vanzarilor, in crestere fata de 3,5%, cat s-a inregistrat in primele sase luni din 2007.
De asemenea, oficialii companiei si-au reafirmat intentia de a obtine o marja de profit de 4,5% pentru intreg anul 2008, in crestere fata de nivelul de 3,6% inregistrat anul trecut. Acestia au mentionat totusi ca "inrautatirea conditiilor economice face mult mai dificila indeplinirea acestui obiectiv".
Reprezentantii Renault spun ca mediul macroeconomic a depasit cel mai rau scenariul elaborat anterior de catre companie, punand accentul asupra cresterii preturilor pentru petrol si materii prime, a cursului de schimb valutar nefavorabil si a crizei financiare care s-a extins cu repeziciune.
In aceste conditii, producatorul a elaborat un plan care prevede reducerea cu 10% a numarului angajatilor, in special pe segmentul operatiunilor din Europa.
Directorul financiar al companiei a anuntat ca se intentioneaza o reducere a costurilor companiei cu 350 mil. euro anul viitor si 500 mil. euro in 2010. Cheltuielile pentru cercetare si dezvoltare vor fi reduse la 10% din totatul veniturilor pana in 2010, fata de 11,4% cat se inregistreaza in acest moment, a mentionat oficialul.
La fel ca si ceilalti producatori auto, Renault intentioneaza sa transmita costurile cu materiile prime clientilor, prin intermediul majorarii preturilor automobilelor. Masurile elaborate de oficialii Renault prevad, de asemenea, "o simplificare a planului de productie, prin inchiderea sau amanarea proiectelor mai putin importante".
Carlos Ghosn, directorul executiv al Renault, si-a luat angajamentul de a creste marja profitului operational pana la 6% in 2009, obiectiv care a fost mentinut si in cadrul actualului raport financiar al companiei.
Pentru 2009, oficialii grupului francez si-au redus estimarile privind vanzarile de 3,3 milioane de vehicule pentru principalele trei branduri ale producatorului pana la o valoare de putin peste 3 milioane de unitati.
Pentru acest an, Renault si-a redus estimarile privind cresterea vanzarilor de automobile, de la 10% la 5%, mentionand o inrautatire a conditiilor de pe piata europeana.
Datoriile diviziei de automobile a Renault au urcat pana la 3,47 mld. euro , ca urmare a investitiei intr-un nou parteneriat cu producatorul rus Avtovaz. Directorul financiar al companiei spune insa ca Renault va incasa 565 mil. euro, in a doua jumatate a anului, ca urmare a vanzarii licentei pentru producerea de automobile si motoare catre Avtovaz.
Dupa anuntarea rezultatelor financiare, actiunile Renault se tranzactionau la un nivel de 60,83 euro, in crestere cu 5,2% fata de sedinta precedenta. In ultimul an, compania a pierdut peste 40% din valoare de piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO