Business Internaţional

Reprezentantul Estoniei în BCE este sceptic faţă de QE

Preşedintele BCE, Mario Draghi

Preşedintele BCE, Mario Draghi

Autor: Anca Dumitrescu

12.01.2015, 00:00 386
Guvernatorul băncii centrale a Estoniei, Ardo Hansson, membru în consiliul guvernatorilor al Băncii Centrale Europene, crede că probleme precum criza politică din Grecia fac dificile achiziţiile de obligaţiuni guvernamentale de către BCE. „Nu trebuie ca BCE să devină hiperactivă o dată la câteva luni, atunci când nu se văd pe deplin efectele măsurilor. Consider că anunţarea în ianuarie a unui program de achiziţii de obligaţiuni guvernamentale, inclusiv ale Greciei, este problematică“, a afirmat Hansson într-un interviu acordat Bloomberg. Scepticismul exprimat de Hansson înainte de şedinţa BCE din 22 ianuarie urmează o linie similară cu cea a şefului băncii centrale germane, Jens Weidmann, potrivit căruia suplimentarea lichidităţilor prin achiziţii de obligaţiuni implică riscuri.
 
Preşedintele BCE, Mario Draghi, a spus că riscul deflaţionist din zona euro necesită o reacţie, dar decizia este complicată de alegerile anticipate din Grecia, programate pe 25 ianuarie. Scrutinul ar putea fi câştigat de partidul de stânga Syriza, care vrea restructurarea datoriilor statului elen. În această săptămână, conducerea BCE a analizat mai multe variante pentru suplimentarea lichidităţilor, potrivit unui oficial al instituţiei. Între sugestii s-a aflat şi propunerea de achiziţie a unor obligaţiuni în valoare de până la 500 de miliarde de euro, cu rating maxim AAA. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO