Business Internaţional

Revenire uluitorare: Bitcoin depăşeşte pragul de 40.000$ pentru prima dată în 19 luni. Entuziasmul este alimentat de posibila lansare pe bursa americană a unui ETF bazat integral pe criptomonede

Revenire uluitorare: Bitcoin depăşeşte pragul de...

Autor: Valeriu Dănilă

04.12.2023, 12:20 856

Bitcoin a depăşit pragul psihologic de 40.000 de dolari pentru prima dată în acest an, creştere susţinută de aprobarea lansării unui ETF bazat pe criptomonede şi de pariurile privind reducerea dobânzilor din SUA, scrie CNBC.

Cea mai mare criptomonedă a planetei a crescut cu mai mult de 4% luni, până la maximul ultimelor 19 luni, tranzacţionându-se cu 41.500$ pe unitate. Este prima dată din mai 2022 când Bitcoin creşte peste pragul de 40.000$, potrivit LSEG. Moneda virtuală a înregistrat un avans cu 145% de la începutul anului şi până în prezent.

„O dată reajuns la 40.000$ pentru prima dată în 19 luni, 48.000$ şi 52.000$ par să fie următoarele ţinte”, a explicat Antoni Trenchev, co-fondator al Nexo, companie de asset-uri digitale.

CNBC a publicat săptămâna trecută că oficiali ai U.S. Securities and Exchange Commission, autoritatea de reglementare financiară americană, s-au întâlnit cu reprezentanţi ai Greyscale, BlackRock şi Nasdaq. SEC a explicat într-un document că a avut întâlniri cu privire la o potenţială conversie a Grayscale Bitcoin Trust într-un ETF listat pe bursă. Insituţia americană se opusese iniţial propunerii, ajungând să piardă un proces în instanţă pe această temă. Astfel, încrederea în cea mai mare criptomonedă a lumii a fost reaprinsă.

„Cât de repede ajunge Bitcoin la 50.000$ depinde de posibila aprobare a ETF-ului. Cu toate acestea, chiar şi atunci nu avem nicio garanţie că preţul va continua să crească”, a adăugat Antoni Trenchev.

În acelaşi timp Jerome Powell, guvernatorul Rezervei Federale, a explicat că este prea devreme pentru o reducere a ratelor şi că banca centrală „va ţine politica monteră restrictivă” până când va fi sigură că inflaţia revine în ţinta de 2%.

Comentariile sale au creat aşteptarea că FED-ul a terminat ciclcul de creştere a dobânzilor, început în martie 2022, care a lovit puternic în economia americană.

Acesta a lasăt deschisă opţiunea că ar putea urma o înăsprire, fiind „prematur să concluzionăm cu încredere că am adoptat o politică suficient de restrictivă”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO