Business Internaţional

Romania: constructiile, motorul cresterii economice

16.05.2008, 17:17 20

Economia Romaniei a inregistrat in primul trimestru o crestere cu 7,5%, potrivit unor date estimative prezentate de Ministerul Economiei si Finantelor, continuand astfel sa accelereze, desi la inceputul anului majoritatea analistilor vedeau mai degraba riscuri pentru o incetinire.
Motorul cresterii a fost din nou sectorul constructiilor, care a inregistrat o crestere de 32%, in timp ce serviciile au avut o majorare de 6,7%, a aratat Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor. Cum productia agricola se anunta cu 30-50% mai buna ca anul trecut, este posibil ca economia sa accelereze pana la peste 8% pe an, apropiat de ritmurile de crestere ale Chinei sau Indiei. Aceasta este cea mai rapida crestere trimestriala a PIB inregistrata din trimestrul al patrulea din 2006. Varful istoric de crestere a fost atins in trimestrul al treilea din 2004, cand economia a facut un salt de 9,9%.
"Sunt sanse mari ca expansiunea din primul trimestru sa ramana un varf pentru 2008, cel putin in conditiile unui an agricol normal", spune Lucian Anghel, economistul-sef al BCR. El noteaza ca economia a inceput anul in forta, dar sunt semnale ca a incetinit usor in martie. BCR mentine deocamdata prognoza de crestere a economiei cu 6,1% anul acesta, insa Anghel spune ca ar putea sa aiba loc o revizuire in sens pozitiv, dupa ce Statistica va prezenta date detaliate privind structura PIB in primul trimestru. Produsul Intern Brut pe cap de locuitor a ajuns la 41% fata de media Uniunii Europene.
Lucian Anghel se asteapta ca impactul cresterii restrictivitatii politicii monetare asupra cresterii economice sa fie nesemnificativ. Aceasta si in conditiile in care este de asteptat ca agricultura, un domeniu care nu este influentat de politica monetara a BNR, sa aiba o contributie importanta la cresterea PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO