Business Internaţional

Rubla rusească şi lira turcească continuă să fie lovite de presiunile americane

Rubla rusească şi lira turcească continuă să fie...

Autor: Catalina Apostoiu

28.08.2018, 00:05 569
Rubla rusească s-a apropiat de cele mai scăzute niveluri din 2016 la începutul şedinţei de tranzacţionare de ieri sub presiunea noilor sancţiuni americane impuse Moscovei, în timp ce lira turcească a revenit la o depreciere hotărâtă după o săptămână de calm relativ datorat unei sărbători musulmane, Eid al-Adha.

Rubla rusească s-a depreciat cu 0,5% până la 67,42 în raport cu dolarul, îndreptându-se către 69,01, cel mai scăzut nivel din aprilie 2016, ni­vel pe care l-a atins pentru un scurt mo­ment săptămâna trecută, scrie Reuters. 

Sancţiunile anunţate de Statele Unite împotriva Rusiei la începutul acestei luni în legătură cu otrăvirea unui fost spion rus în Marea Britanie au intrat în vigoare ieri, adăugându-se seriei de penalităţi economice impuse de Washington Moscovei. 

Un al doilea set de penalităţi va fi introdus după 90 de zile dacă Rusia nu „dă asigurări solide” că nu va mai recurge la arme chimice şi va permite inspecţii la faţa locului din partea ONU şi altor grupuri internaţionale. Rubla a găsit însă o oarecare susţi­ne­re în condiţiile în care banca cen­trală a ţării a diminuat presiunile a­su­pra mo­ne­dei prin suspendarea achi­ziţi­ilor sale zil­nice de dolari până la sfâr­şitul lunii sep­tembrie, potrivit analiştilor. „În absenţa unor noi evenimente ne­gative considerabile, credem că rubla are po­tenţialul de a înregistra o creş­tere mo­derată pe termen mediu”, a de­cla­rat Dmitri Polevoi, economist-şef în ca­drul Russian Direct Invest­ment Fund. 

În cazul lirei turceşti, dolarul a avansat cu până la 3,2% în raport cu a­ceasta, până la 6,1951, în condiţiile revenirii volatilităţii pe fondul te­me­rilor privind economia locală şi sanc­ţi­u­nile americane, relatează Bloomberg. 

Volatilitatea lirei pe o lună, un indicator al evoluţiei anticipate a monedei, a urcat peste 40% după ce scăzuse în timpul sărbătorilor de săptămâna trecută. 

Lira turcească a fost afectată în ultima lună de decizia SUA de a impune sancţiuni asupra a doi miniştri turci pe fondul unui conflict privitor la un pastor american reţinut în Turcia, impactul sancţiunilor adăugându-se temerilor investitorilor privind politicile economice ale guvernului. 

JPMorgan Chase şi-a revizuit estimarea privind creşterea Turciei pe anul viitor la 1,1% de la 2,8%, invocând „condiţiile financiare în curs de deteriorare şi condiţiile mai severe legate de lichiditate”. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO