Business Internaţional

Rusia efectuează exerciţii militare pe insulele disputate cu Japonia

Rusia efectuează exerciţii militare pe insulele...

Autor: Petru Mazilu

26.03.2022, 14:29 222

Rusia efectuează exerciţii militare pe insulele revendicate de Tokyo, la câteva zile după ce Moscova a întrerupt negocierile de pace cu Japonia din cauza sancţiunilor impuse de aceasta în urma invaziei din Ucraina, anunţă presa japoneză.

Districtul Militar de Est al Rusiei efectuează exerciţii militare pe insulele Kurile cu peste 3.000 de soldaţi şi sute de echipamente militare, a anunţat vineri agenţia rusă de ştiri Interfax.

Aceasta nu a precizat unde, pe lanţul de insule, care leagă peninsula rusă Kamchatka şi insula principală Hokkaido, cea mai nordică din Japonia, au loc exerciţiile. Presa japoneză a declarat că acestea au avut loc pe un teritoriu pe care Uniunea Sovietică l-a confiscat la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial şi care este revendicat de Tokyo.

Disputa teritorială asupra celor patru insuliţe, despre care Rusia spune că fac parte din lanţul Kurile şi pe care Japonia le numeşte Teritoriile sale nordice, au împiedicat Tokyo şi Moscova să ajungă la un tratat de pace care să pună capăt în mod oficial ostilităţilor.

Japonia a reacţionat cu furie marţi, după ce Rusia s-a retras din discuţiile de lungă durată privind tratatul şi a îngheţat proiectele economice comune legate de insule, ca represalii pentru că japonezii s-au alăturat sancţiunilor occidentale privind invazia Moscovei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO