Business Internaţional

Rusia este împotriva intrării Ucrainei în NATO, considerând că ar fi o "provocare fără precedent" pentru securitatea europeană

Rusia este împotriva intrării Ucrainei în NATO,...

Autor: Anna Primac

10.09.2014, 09:35 535

"Nu vrem să vedem Ucraina în NATO", a declarat reprezentantul rus pe lângă UE, Vladimir Cijov.

Prezenţa "Ucrainei în NATO ar constitui o provocare fără precedent pentru securitatea europeană, o provocare care ar fi cea mai importantă de la căderea zidului Berlinului", a apreciat Cijov.

Guvernul ucrainean şi-a anunţat la sfârşitul lui august dorinţa de a relansa procesul de aderare la NATO, întrerupt în 2010 de regimul prorus al preşedintelui Viktor Ianukovici. Intrarea Ucrainei a fost primită favorabil la summitul de la Bucureşti din 2008, ceea ce a declanşat furia Moscovei. Această decizie formală îi permite acum secretarului general Anders Fogh Rasmussen să lase uşa deschisă Kievului.

Dar această aderare va depinde de "capacitatea Ucrainei de a desfăşura reformele necesare" în timp ce echipamentele sale datează din epoca sovietică, de a "se adapta la standardele NATO şi de a îndeplini toate criteriile", a subliniat Rasmussen.

De asemenea, reprezentantul rus pe lângă UE a avertizat Kievul să nu încalce armistiţiul în estul Ucrainei.

"Cred că ambele părţi implicate în conflict încearcă în prezent o regrupare a forţelor. Dar cu ce scop? Este inadmisibilă o regrupare de forţe pentru a consolida apărarea şi a încălca ulterior regimul de încetare a focului", a adăugat el.

Kievul şi separatiştii s-au acuzat din nou, luni, de încălcarea armistiţiului în estul Ucrainei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO