Business Internaţional

Rusia incepe sa cedeze, insa China ataca abia acum extinderea UE

09.03.2004, 00:00 16



Dupa mai multe luni de confruntari, Rusia a dat primul semn ca ar fi dispusa sa aprobe extinderea reglementarilor Acordului de Parteneriat si Cooperare, baza legala a relatiilor bilaterale dintre Moscova si Bruxelles, si la noii zece membri ai Uniunii Europene, potrivit EUobserver.



Luna trecuta, Uniunea Europeana ajunsese chiar in situatia de a ameninta Rusia cu sanctiuni. Ministrii de externe europeni afirmau la un moment dat ca refuzul Rusiei de a aproba extinderea Acordului va avea "implicatii grave" asupra relatiilor dintre UE si Rusia.



Pe data de 4 martie insa, ministrul de externe rus Igor Ivanov a declarat ca extinderea Uniunii nu va avea efecte negative asupra comertului Rusiei, aceasta fiind cea mai concilianta pozitie adotata pana acum de autoritatile ruse.



Ivanov a mai afirmat ca extinderea UE "nu va afecta interesele economice ale Rusiei, dar ca unele probleme, legate de consecintele extinderii UE, sunt discutate in prezent la Bruxelles. Vom face tot ce ne sta in putinta pentru a trece de 1 mai".



Rusia s-a impotrivit pana in prezent adaugarii unui protocol la Acordul de Parteneriat si Cooperare care sa se refere la noii membri ai UE, spunand ca nu va accepta asa ceva pana cand nu va primi compensatii pentru pierderile rezultate din relatiile comerciale.



In luna ianuarie, Rusia a prezentat o lista cu 14 surse de pierderi pe care le va suporta in urma largirii Uniunii Europene, pierderi care se vor ridica la 150 milioane de euro pe an.



Majoritatea partenerilor Uniunii, ca de exemplu Japonia sau SUA, vor putea primi compensatii pentru pierderile cauzate de extinderea UE, potrivit reglementarilor Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC). Rusia nu este insa membru al OMC.





China urmeaza exemplul Rusiei



Potrivit publicatiei chineze People's Daily, China a cerut si ea compensatii pentru pierderile rezultate in urma aderarii celor 10 state central si est-europene la UE.



Un oficial al Ministerului Comertului a aratat ca statul chinez va avea de suferit de pe urma faptului ca noii membri ai UE vor fi nevoiti sa renunte la acordurile bilaterale cu statele ne-membre ale Uniunii. Mai mult, aceste state vor aplica reglementarile acordurilor bilaterale incheiate de UE, acelasi sistem de taxe vamale si aceleasi masuri de protectie a producatorilor nationali si a pietei interne: taxe anti-dumping, compensatorii sau masuri de salvgardare.



In prezent au loc negocieri intre autoritatile chineze si cele europene, insa nu vor fi finalizate prea curand. China cere reducerea taxelor vamale sau conditii comerciale mai avantajoase, de exemplu contingente mai mari pentru unele importuri.



Unele produse, precum incaltaminte, ceramica sau vesela, care acum intra in cele 10 state candidate fara restrictii, insa dupa extinderea UE vor fi impuse contingente la importuri.



Impactul extinderii asupra economiei chineze va fi destul de redus. In 2003, China a exportat in UE bunuri in valoare de 72 miliarde de dolari, in timp ce exporturile in cele 10 state candidate s-au ridicat la numai 6 miliarde de dolari.



Totusi, extinderea UE va aduce Chinei si unele beneficii. O Uniune largita inseamna o piata de desfacere mai mare, iar taxele vamale medii din noii membri se vor diminua de la 9% la 4%.



"Partenerii comerciali ai UE vor putea beneficia de o piata de dimensiuni mai mari, cu peste 450 milioane de persoane, reprezentand aproximativ 18% din comertul mondial si contribuind cu peste 25% la produsul intern brut al globului", a declarat un oficial al Comisiei Europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24