Business Internaţional

Rusii au pus ochii pe grupul siderurgic european Corus

18.03.2004, 00:00 21



Investitorul rus Oleg Deripaska, care controleaza grupul Rusal, al doilea mare producator de aluminiu din lume, a preluat un pachet de actiuni reprezentand circa 3% din capitalul grupului siderurgic Corus, informeaza Financial Times.



Astfel, Deripaska a devenit al doilea om de afaceri din Rusia cu interese la compania Corus. El colaboreaza indeaproape cu Alisher Usmanov, detinatorul a 11,03% din actiunile producatorului anglo-olandez, care exercita presiuni pentru a obtine un loc in Consiliul de conducere.



David Geovanis, directorul companiei Basic Element, care administreaza o parte din portofoliul lui Deripaska, a declarat ca Alisher Usmanov indeamna si alti investitori rusi sa cumpere actiuni Corus.



"Usmanov a cerut si altor oligarhi sa preia pachete de actiuni la aceasta companie, pentru a-si uni fortele si a intensifica presiunea asupra conducerii", a aratat Geovanis.



Declaratia sa nu a fost confirmata de Usmanov, care a refuzat sa comenteze informatiile.



Cu toate acestea, conducerea Corus continua sa minimalizeze impactul actionarilor rusi asupra strategiei de administrare a companiei.



O serie de analisti estimeaza ca grupul va raporta pentru anul trecut o pierdere de pana la 200 de milioane de lire sterline (362 milioane de dolari), cifra care exclude cheltuielile aferente programului de restructurare.



Acest rezultat se alatura pierderilor operationale de doua miliarde de lire sterline acumulate de la infiintarea companiei Corus, in 1999, prin fuziunea British Steel si Hoogovens (Olanda).



Surse din cadrul industriei apreciaza ca Usmanov si Geovanis incearca sa convinga grupul anglo-olandez sa integreze o parte din operatiuni in activitatile pe care ei le controleaza in Rusia.



Totodata, Rusal ar putea fi interesat sa coopereze sau chiar sa cumpere divizia Corus producatoare de aluminiu.



Deripaska si Usmanov detin impreuna compania siderurgica Nosta, una dintre cele mai mari din Rusia. De asemenea, ei sunt actionari la Sistemul Energetic Unificat, grup care detine monopolul pe piata autohtona.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO