• Leu / EUR4.9461
  • Leu / GBP5.7088
  • Leu / USD4.7286
Business Internaţional

Sancţiunile occidentale îi lovesc pe unii oligarhi ruşi, dar pe alţii îi iartă. Care este logica?

Sancţiunile occidentale îi lovesc pe unii oligarhi ruşi, dar pe alţii îi iartă. Care este logica?

La şase săptămâni de la invadarea Ucrainei de către Rusia, Vladimir Potanin încă nu a fost lovit cu sancţiuni de SUA sau UE. Holdingul lui Potanin a acceptat săptămâna aceasta să cumpere activele din Rusia ale băncii franceze Société Générale.

Autor: Bogdan Cojocaru

15.04.2022, 00:00 219

Vladimir Potanin este oficial cel mai bogat om din Rusia. El este unul dintre primii oligarhi ai ţării, deţine o participaţie la cel mai mare producător rus de nichel, a ajutat Kremlinul să finanţeze Jocurile Olimpice de iarnă din 2014 de la Soci şi a fost fotografiat jucând hochei alături de preşedintele Vladimir Putin, scrie Financial Times.

Cu toate acestea, la şase săptămâni de la invadarea Ucrainei de către Rusia, Potanin încă nu a fost lovit cu sancţiuni de  SUA sau UE.

Deşi a fost adăugat pe lista cu sancţiuni a Canadei şi Australiei, Potanin se află într-o categorie norocoasă - cel puţin deocamdată - a executivilor de frunte ruşi cărora încă li se permite să facă afaceri cu Occidentul.

Holdingul lui Potanin a acceptat săptămâna aceasta să cumpere activele din Rusia ale băncii franceze Société Générale.

„Dacă principala calificare ar fi legăturile cu Putin, lista ar fi mult mai lungă“, a spus un bancher occidental care a lucrat intens cu oligarhii ruşi, refeindu-se la subiecţii sancţiunilor occidentale.

Alişer Usmanov, magnatul rus al metalelor şi mineritului, a fost lovit de sancţiuni de către SUA imediat după izbucnirea războiului din Ucraina, dar companiile sale nu au fost.

Roman Abramovici a fost plasat sub sancţiuni în UE şi Marea Britanie, dar nu şi în SUA, după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelensky a cerut ca acesta să fie cruţat, având în vedere rolul său de mediator în discuţiile de pace cu Moscova. În mai multe cazuri, mai degrabă executivii de top ai companiilor ruseşti decât proprietarii au fost vizaţi în primă instanţă, într-o mişcare în mare parte simbolică care evită efectele economice mai ample.

Foşti oficiali americani familiarizaţi cu discuţiile din interiorul administraţiei SUA au spus că Washingtonul ar putea să excludă unele persoane pentru a menţine ambiguitatea în ceea ce priveşte răspunsul său şi pentru a-şi lăsa o oarecare flexibilitate pentru a face mai multe într-o etapă ulterioară. Dar o mare parte din logică pare să fie economică.

Fosta şefă a Fed Janet Yellen a subliniat că SUA sunt foarte atente la orice recul al sancţiunilor şi îşi calibrează acţiunile în consecinţă.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9461
Diferență: 0,0142
Ieri: 4.9454
Azi: 4.7286
Diferență: -0,291
Ieri: 4.7424
Azi: 5.7088
Diferență: -0,7597
Ieri: 5.7525
Azi: 4.9311
Diferență: -0,3133
Ieri: 4.9466