Business Internaţional

Sarbii au ales drumul spre UE, dar viitorul ramane nesigur

13.05.2008, 20:02 9

Blocul pro-occidental sarb in frunte cu presedintele Boris Tadici a castigat alegerile legislative, obtinand aproape 40% din voturi, victoria fiind insa una fragila, deoarece invingatorii au nevoie de formarea unei coalitii guvernamentale, foarte dificil de realizat cu celelalte partide de pe scena politica a tarii.
La numararea a aproape 100% din voturi, Partidul Democrat (DS) condus de Boris Tadici era creditat cu 38% din voturi, iar Partidul Radical Sarb (SRS) al ultranationalistului Tomislav Nikolici cu 29 de procente. Formatiunea premierului demisionar Vojislav Kostunita, Partidul Democrat al Serbiei (DSS), a primit 11% din voturi. Rezultatul proeuropenilor a constituit o surpriza, intrucat sondajele prognozasera un avans usor al ultranationalistilor. Intreaga miza a scrutinului a fost integrarea in Uniunea Europeana, alegerile fiind de altfel considerate un referendum in acest sens.
"Sarbii au ales cu siguranta un drum european", a declarat presedintele Boris Tadici la scurt timp de la anuntarea invingatorilor.
Uniunea Europeana i-a felicitat pe pro-oocidentali pentru rezultatele obtinute si i-a declarat pe acestia invingatorii clari ai scrutinului. UE ii sti-mulase pe proeuropeni semnand la sfarsitul lui aprilie Acordul de Sta-bilizare si Asociere cu Belgradul (ASA), primul pas al Serbiei catre aderarea la UE. Saptesprezece tari comunitare au acordat vize gratuite pentru majoritatea cetatenilor sarbi.
Pe strazile Belgradului, proeuropenii au sarbatorit zgomotos victoria in diferite zone ale capitalei, unii chiar cu focuri de artificii.
Scrutinul a fost organizat si pe teritoriul noului stat Kosovo, unde se afla aproximativ 120.000 de sarbi. Autoritatile kosovare si misiunea ONU, care administreaza Kosovo de la sfarsitul conflictului din 1998-1999, au calificat aceasta initiativa drept "ilegala", fara a se opune insa.
Acum singurul scop este formarea unei coalitii guvernamentale, lucru destul de dificil, avand in vedere ca aliatii pro-europenilor nu sunt partide care au obtinut un punctaj important la alegeri care sa le garanteze majoritatea de 126 de locuri in Parlament. Analistii avertizeaza ca negocierile pentru o coalitie guvermanentala pot dura pana la trei luni de zile.
Liderul radical Tomislav Nikolici, care sustine relatii stranse cu Moscova mai degraba decat cu Bruxellesul, a declarat ca exista sanse foarte mari sa se formeze o coalitie fara democrati. Acesta a mai spus ca va incepe imediat negocierile cu partidele apropiate ideologic de DSD. Acestea sunt DSS al premierului Kostunita si Partidul Socialist (SPS) - care a obtinut 8% din voturi -, descendent al partidului fostului dictator sarb Slobodan Milosevici.
"Ori aceste trei partide formeaza o coalitie, ori Serbia nu va avea Guvern si va trebui sa fie organizate noi alegeri", a amenintat Nikolici.
In aceste circumstante perspectivele sunt sumbre pentru Tadici in ciuda victoriei obtinute la alegeri. Analistii sunt neincrezatori in faptul ca partidul lui Kostunita, fost partener de coalitie cu formatiunea presedintelui, va dori sa se alieze din nou cu acesta din cauza datorita conflictelor din trecut.
Dupa declararea independentei Kosovo la 17 februarie, relatia dintre cele doua formatiuni a inceput sa se deterioreze mai ales in ceea ce priveste administrarea situatiei, precum si aderarea tarii la UE, lucru contestat de fostul premier nationalist. Conflictul a luat sfarsit in martie cu demisia guvernului Kostunita.
O solutie pentru postura in care se afla Tadici ar fi o coalitie cu Partidul Liberal (LDP), care a luat 5% la alegeri, singurul partid dispus sa recunoasca independenta Kosovo si Partidul Socialist.
Socialistii au declarat ca nu se vor alia oficial cu liberalii din cauza viziunii lor asupra problemei Kosovo, dar ar putea fi convinsi sa sprijine coalitia parlamentara in schimbul unor concesii.
Nu este clar daca LDP ar accepta un asemenea compromis, care s-ar putea justifica doar ca ultima solutie pentru mentinerea radicalilor departe de putere. Un asemenea Guvern ar fi probabil supus unor diviziuni privind principalele probleme, cum ar fi Kosovo si viitorul european al Serbiei, comenteaza Reuters.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO