Business Internaţional

Sefii Anheuser se intalnesc sa discute oferta ostila a InBev

23.06.2008, 19:16 14

Carlos Fernandez, directorul executiv al Grupo Modelo - membra a grupului Anheuser-Busch, unul dintre cei mai mari producatori de bere din Statele Unite, care se afla in tratative cu producatorul european InBev -, s-a retras din consiliul de conducere al companiei americane, informeaza Bloomberg.
Plecarea lui Fernandez de la conducerea Anheuser-Busch vine la doar o saptamana dupa ce in presa americana aparuse speculatia ca producatorul american ar putea incheia un parteneriat cu Grupo Modelo, unul dintre cei mai mari producatori de bere din Mexic, in incercarea de a evita oferta de 43,6 mld. dolari (27,89 mld. euro), venita din partea InBev.
"Fernandez a parasit conducerea Anheuser-Busch pentru a evita orice fel de conflict care ar putea aparea intre companie si producatorul european", a declarat Jennifer Shelley, purtatorul de cuvant al Modelo.
"Fernandez ar fi putut demisiona de la conducerea Anheuser-Busch si pentru a demonstra actionarilor mexicani ca decizia acestuia de a vinde Modelo nu are nicio legatura si nu este influentata in niciun fel de catre producatorul american", a apreciat Erin Smith, analist in cadrul firmei de consultanta Argus Research.
Conducerea companiei mexicane, detinuta intr-o proportie de 50% de catre Anheuser-Busch prin actionariat direct si indirect, a anuntat ca doreste ca Modelo sa ramana o companie in proprietate mexicana. Modelo infirma astfel speculatiile potrivit carora ar intentiona sa fuzioneze cu producatorul american Anheuser-Busch.
Odata cu retragerea lui Fernandez de la conducerea Anheuser-Busch, numarul directorilor producatorului american s-a redus la 13. Potrivit declaratiilor oficialilor companiei, directorii Anheuser-Busch urmeaza sa se intalneasca saptamana acesta pentru a discuta oferta de 65 de dolari pe actiune (41,58 euro) venita din partea InBev.
"Retragerea lui Fernandez de la conducerea Anheuser-Busch denota faptul ca Modelo nu vrea sa intervina in niciun fel intre negocierile dintre producatorul american si InBev", a declarat Marco Reyes, analist in cadrul firmei de brokeraj IXE Casa de Bolsa din Mexico City.
Titlurile producatorului american au inregistrat in timpul ultimei sedinte de tranzactionare o scadere de 38 de centi, o actiune Anheuser-Busch fiind cotata la un pret de 60,67 dolari (38,81 euro).
Actiunile Grupo Modelo au scazut cu 1,73 pesos/actiune, fiind tranzactionate la un pret de achizitie de 53,02 pesos (3,30 euro).
Anheuser-Busch a anuntat, de asemenea, ca va achizitiona restul participatiei de 50% din cadrul Crown Beers India de la partenerul sau Crown International. Oficialii companiei americane nu au dat insa publicitatii si detaliile incheierii tranzactiei.
Actionarii Modelo au dat de inteles ca ar prefera sa rascumpere participatia de 50% de la Anheuser-Busch, iar in cazul in care producatorul american nu ar fi de acord cu aceasta tranzactie, acestia ar fi dispusi sa vanda restul participatiei dupa ce Anheuser-Busch incheie tratativele cu InBev.
La inceputul saptamanii trecute InBev atentiona conducerea companiei americane sa renunte la orice alte negocieri pana cand tranzactia dintre cele doua companii nu este perfectionata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO