Business Internaţional

Seful AIG, victima a noilor reglementari din domeniul corporatist

16.03.2005, 00:00 20

Maurice "Hank" Greenberg a devenit cea mai proeminenta victima a climatului mai strict de reglementari instituit in America dupa scandalul Enron, fiind obligat sa demisioneze din pozitia de director executiv al American International Group, cea mai mare companie de asigurari din lume, relateaza Financial Times.


Plecarea acestuia a survenit dupa ce autoritatile au descoperit dovezi referitoare la implicarea sa intr-o tranzactie prin care, cred acestea, compania incerca sa-si "umfle" rezultatele financiare. Consiliul de conducere al AIG l-a desemnat pe Martin Sullivan, de origine britanica, un protejat al lui Greenberg ce este in prezent director de operatiuni, drept succesor al lui Greenberg si a schitat o serie de schimbari ce vor avea loc la cel mai inalt nivel al managementului AIG. Sullivan a fost ales drept succesor al lui Greenberg pentru ca este "dincolo de orice suspiciune", a declarat o persoana apropiata consiliului de conducere. Intre timp, Howard Smith, director financiar in cadrul AIG, a fost rugat de catre consiliu sa intre in concediu.


Soarta lui Greenberg a fost hotarata dupa o reuniune "emotionanta" de sapte ore a consiliului, reuniune ce a avut loc la birourile din New York ale firmei de avocatura Simpson Thatcher, conform unei persoane familiare cu discutiile. Printre cei ce au solicitat demisia lui Greenberg s-au numarat si Richard Holbrooke, fost ambasador al SUA la Natiunile Unite, si Frank Zarb, fost director al bursei de valori Nasdaq. Lui Greenberg i s-a spus ca va trebui sa paraseasca definitiv compania sau sa devina presedinte non-executiv al acesteia. "Faptele ce vor iesi la suprafata vor indica in mod clar ca Hank Greenberg nu a avut de ales", a declarat o sursa apropiata discutiilor.


Sursa respectiva a adaugat, insa: "Nimeni nu a dorit ca acest lucru sa se intample. Este o tragedie umana. Cei implicati il admira si tin la Hank. Acest demers a fost facut pentru binele companiei, in circumstante ingrozitoare". Plecarea lui Hank reprezinta cel mai recent exemplu al masurilor luate foarte rapid de consiliile de conducere ale companiilor impotriva directorilor seniori cu scopul de a limita daunele legate de lansarea unor anchete. Departamentul Justitiei a lansat o ancheta pentru a determina oportunitatea lansarii unor acuzatii de ordin penal. Greenberg l-a angajat pe Robert Morvillo, avocatul ce a luat apararea Marthei Stewart.


Luna trecuta, AIG a primit citatii din partea SEC si a lui Eliot Spitzer, procurorul general al New York-ului, referitoare la un complex contract de reasigurare incheiat de companie in anul 2000 cu General Reinsurance, o filiala a companiei Berkshire Hathaway, detinuta de Warren Buffett. Emailurile si depozitiile primite au inclus dovezi referitoare la faptul ca acest contract a fost folosit pentru a "umfla" rezervele AIG cu 500 milioane de dolari, conform unei surse apropiate anchetei.  Recent, AIG a anuntat ca va amana depunerea raportului sau anual pe fondul unei anchete interne legate de practicile sale de ordin contabil.


Greenberg, ce s-a alaturat companiei AIG in 1960, a dominat grupul din momentul in care a devenit CEO, in 1968. In timpul mandatului sau, Greenberg a transformat AIG intr-una dintre cele mai valoroase companii, cu 80.000 de angajati in 130 de tari. In noiembrie anul trecut, AIG a fost de acord sa plateasca 126 mil. $ pentru retragerea acuzatiilor conform carora aceasta ajutase alte companii sa-si modifice datele financiare. In acest context, SEC a ajuns sa presupuna ca AIG insasi s-a folosit de contracte complexe de reasigurare in acelasi scop.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO