Business Internaţional

Şeful NATO anunţă: Ofensiva rusă pare să fi început. Trebuie să oferim Ucrainei tot ceea ce are nevoie

Şeful NATO anunţă: Ofensiva rusă pare să fi...

Autor: Dorin Oancea

13.02.2023, 14:48 79

Ofensiva Rusiei în Ucraina a început, spune şeful NATO. Luni, în faţa jurnaliştilor, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că organizaţia nu vede "niciun fel de semn" că Vladimir Putin "se pregăteşte pentru pace".

"Ceea ce vedem este că preşedintele Putin şi Rusia doresc în continuare să controleze Ucraina", a declarat Stoltenberg. "Vedem cum trimit mai multe trupe, mai multe arme, mai multe capacităţi".

Stoltenberg, secretarul general al NATO, a făcut declaraţiile înaintea unei reuniuni a miniştrilor apărării care va avea loc marţi la Bruxelles.

Stoltenberg a declarat: "Ne vom intensifica şi ne vom menţine sprijinul pentru Ucraina. La aproape un an de la invazie, preşedintele Putin nu se pregăteşte pentru pace. El lansează noi ofensive.Trebuie să continuăm să oferim Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a învinge şi pentru a obţine o pace justă şi durabilă."

El a adăugat că este clar că Occidentul se află "într-o cursă logistică" cu Rusia.

"Capacităţile cheie... trebuie să ajungă în Ucraina înainte ca Rusia să poată prelua iniţiativa pe câmpul de luptă. Viteza va salva vieţi".

Stoltenberg a declarat că, dacă Vladimir Putin va câştiga, va trimite un mesaj că forţa este calea spre succes.

"Mesajul nostru este clar - NATO este alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie", a adăugat el.

Şeful a mai spus că alianţa plănuieşte să îşi sporească stocurile de muniţie, care se epuizează din cauza războiului.

"Războiul din Ucraina consumă o cantitate enormă de muniţie... Acest lucru pune sub presiune industriile noastre de apărare", a spus el. "Aşa că trebuie să accelerăm producţia şi să investim în capacităţile noastre de producţie. NATO este alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO