Business Internaţional

Sfârşitul banilor cash: Banca Centrală Europeană anunţă că plăţile cu cardul din zona euro au depăşit pentru prima dată 50% din total

Sfârşitul banilor cash: Banca Centrală Europeană anunţă că plăţile cu cardul din zona euro au depăşit pentru prima dată 50% din total

Autor: Eduard Ivanovici

05.12.2020, 17:31 1093

Peste jumătate din plăţile din zona euro au fost efectuate cu cardul pentru prima dată în 2019, conform unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE), citat de Agence France-Presse.

Astfel, consumatorii din cele 19 state au plătit cu bani cash în proporţie de doar 48%, cardurile şi opţiunile de plată contactless câştigând tot mai mult teren în ultimii ani. Un studiu al BCE din 2016 arăta că banii cash reprezentau 54% din totalul plăţilor din zona euro.

Totuşi, 73% din totalul tranzacţiilor individuale au fost efectuate cu bani gheaţă în 2019, ceea ce sugerează că majoritatea achiziţiilor mici sunt finalizate prin intermediul cash-ului.

În Spania şi Italia, rata plăţilor cu bani cash este de 83% şi, respectiv, 82%. La polul opus, în Olanda, procentul abia depăşeşte o treime din total.

Un studiu separat, publicat în luna iulie, a subliniat extrem de clar impactul pandemiei asupra banilor cash, jumătate dintre respondenţi declarând că folosesc mai des cardurile faţă de perioada pre-coronavirus.

De asemenea, 90% au spus că vor continua să folosească mai rar banii cash după sfârşitul crizei.

 
AFACERI DE LA ZERO