Business Internaţional

Şomajul în Spania, la cel mai redus nivel. Premierul câştigă teren

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: CătăIina Apostoiu

26.10.2015, 00:02 987

Numărul şomerilor din Spania a scăzut sub 5 milioane pentru prima dată în decurs de patru ani, întărind poziţia premierului ţării Mariano Rajoy cu mai puţin de două luni înaintea alegerilor generale din această ţară, relatează Financial Times.

Liderul spaniol speră să câştige un al doilea mandat pe baza realizărilor sale economice, în special susţinând că guvernul său a reuşit să redreseze piaţa muncii afectată de criză a ţării. El ţine în special să arate electoratului că problema şomajului este mai puţin acută acum decât era în momentul în care el a preluat puterea, la sfârşitul anului 2011.

Un raport publicat vine să susţină poziţia premierului spaniol:  rata şomajului din Spania se situează la 21,2%, încă una dintre cele mai ridicate din rândul ţărilor dezvoltate, însă în scădere semnificativă faţă de nivelul de 23,7% înregistrat anul trecut. Aceasta este în acelaşi timp sub rata moştenită de Rajoy, de 22,6%.

Numărul şomerilor a scăzut la 4,85 milioane în trimestrul al treilea al acestui an, de la 5,43 milioane anul trecut şi 5,29 milioane la începutul mandatului lui Rajoy.

Premierul spaniol a reiterat o promisiune făcută anterior, de a crea cel puţin 500.000 de locuri de muncă pe an până în 2020.

“Datele recente sugerează că acest lucru este foarte posibil”, a declarat Rajoy.

Potrivit biroului de statistică al Spaniei, angajările sunt în creştere în toate sectoarele economiei, un număr de 349.000 de locuri de muncă fiind create în sectorul serviciilor în ultimele 12 luni, 91.800 în industrie, 60.100 în construcţii şi 43.400 în agricultură.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO