Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Bogdan Cojocaru

31.10.2013, 20:08 112

După succesul privatizării prin listare pe bursă a transportatorului feroviar de marfă PKP Cargo, guvernul polonez ia în considerare şi cotarea companiei de transport de pasageri PKP Intercity, scrie Warsaw Business Journal. PKP Intercity ar putea fi listată în următorii cinci ani, a afirmat ministrul transporturilor Slawomir Nowak. „Sper că în cinci ani Intercity va urma calea deschisă pe bursa de la Varşovia de PKP Cargo”, a spus ministrul. Trezoreria deţine 65,7% din PKP Intercity, în timp ce restul participaţiei este controlat de grupul feroviar de stat PKP. „Trebuie să facem PKP Intercity profitabilă înainte să listăm acţiunile”, a atenţionat directorul general al PKP Jakub Karnowski. El vrea să privatizeze anul viitor PKP Energetyka şi PKP Telekom. Acţiunile PKP Cargo au deschis, miercuri, în prima lor şedinţă de tranzacţionare pe bursa de la Varşovia în creştere cu 18%. BERD a achiziţionat o participaţie de 5,1% din companie.

Alexei Miller, directorul general al monopolului rus al exporturilor de gaze naturale Gazprom, a anunţat ieri începerea lucrărilor de construcţie a secţiunii bulgare a gazoductului rus South Stream. Anunţul a fost făcut cu ocazia vizitei lui Miller la Sofia, unde a discutat cu premierul bulgar Plamen Oreşarski, scrie agenţia Novinite. „Astăzi începem construirea secţiunii bulgare a gazoductului South Stream. Acesta este un eveniment glorios”, a declarat şeful Gazprom. El a subliniat că South Stream este cel mai important element al garantării siguranţei energetice a Europei, deoarece gazele destinate UE trec direct prin Bulgaria. Gazoductul evită Ucraina, un important nod de tranzit, dar o zonă de conflict pentru Gazprom. Pentru că va fi tranzitată de gazoduct, Bulgaria va cumpăra gaze ruseşti la preţuri mai mici, a mai spus Miller, menţionând că primele livrări vor fi efectuate în decembrie 2015. Ministerul Economiei se aşteaptă ca proiectul South Stream să aducă Bulgariei venituri de 2,3 mld. euro în perioada 2013-2043.

Rusia, prin ministrul de externe Serghei Lavrov, a promis că va ajuta Grecia, în special cu planurile Atenei de privatizare a companiilor greceşti, scrie Ria Novosti. Grecia, un stat puternic lovit de criza datoriilor şi care va prelua prin rotaţie preşedinţia UE în ianuarie, caută să atragă interesul investitorilor internaţionali pentru programul masiv de vânzare de active aparţinând statului. „Există un interes mutual de ambele părţi pentru a se ajunge la acorduri în contextul planurilor de privatizare”, a spus Lavrov. Companiile ruseşti bogate în lichidităţi s-au folosit de problemele economice ale Europei ca de o oportunitate de a cumpăra active la preţ de chilipir şi şi-au exprimat interesul pentru porturile, aeroporturile, căile ferate şi industria turismului din Grecia. Însă privatizările considerate fanion ale companiilor elene de gaze DEPA şi DESFA au eşuat anul acesta în pofida interesului grupului rus Gazprom, controlat de stat. SUA şi UE au avertizat Grecia legat de vânzarea activelor către Gazprom, care le-ar fi putut folosi pentru a-şi întări dominaţia pe piaţa europeană.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 01.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO