Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Paul Comşa

01.12.2011, 00:01 64

Economia Poloniei a avansat cu 4,2% în T3 comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit datelor preliminare ale institutului de statistică preluate de Warsaw Business Journal. Principalele motoare ale creşterii economice au fost consumul din gospodării şi exporturile nete. Majoritatea analiştilor estimează o creştere economică de 4% pentru acest an.

Bulgaria ar putea introduce un nou model de determinare a preţului pentru serviciul public de alimentare cu apă, scrie agenţia Novinite. Tarifele vor fi diferenţiate în funcţie de cantităţile consumate. Şeful comisiei bulgare pentru reglementări din domeniul energiei şi apei Angel Semerdzhiev nu a stabilit limita peste care se va percepe un tarif diferenţiat, dar a sugerat un prag de trei metri cubi pe lună. Metoda a fost utilizată în anii 2005 şi 2006 pentru a calcula tarifele la electricitate şi este acum aplicată de câţiva distribuitori de gaze.

Constructorul ucrainean de aeronave Antonov a încheiat un parteneriat cu producătorul kazah de aeronave AeroKZ pentru producerea şi prestarea de servicii postvânzare a aparatelor de zbor An-140-100, scrie Kyiv Post. Acodul include construirea unei unităţi de producţie în apropierea capitalei Kazahstanului Alma-Ata, investiţie care se va ridica la 150 mil. dolari.

AvtoVAZ, cel mai mare producător auto din Rusia, a lansat producţia în serie a noului automobil Lada Granta, scrie agenţia RIA Novosti. Modelul standard va costa 229.000 de ruble (5.480 de euro), iar varianta îmbunătăţită Lada Granta Norma va putea fi achiziţionată la preţul de 256.000 de ruble (6.125 de euro). AutoVAZ estimează o producţie de peste 100.000 de automobile Lada Granta anul viitor.

Peste două treimi din companiile poloneze utilizează software obţinut ilegal, conform unui studiu al companiei de cercetare Ipsos, citat de Warsaw Business Journal. Peste o treime din cei intervievaţi nu consideră că este greşit să descarce programe prin intermediul reţelelor de peer-to-peer, iar 35% din repondenţi consideră că este legal să foloseşti o singură licenţă pentru instalarea unui program pe mai multe calculatoare din cadrul companiei.

Producţia industrială a Serbiei a avansat în octombrie cu 2% comparativ cu anul trecut, conform datelor publicate de biroul central de statistică preluate de portalul bulgar de ştiri See News. În primele nouă luni producţia industrială a crescut cu 2,5% raportat la perioada similară a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO