Business Internaţional

Studiu: 2 milioane de copii trăiesc în sărăcie în bogata Germanie

Studiu: 2 milioane de copii trăiesc în sărăcie în...

Autor: Catalina Apostoiu

12.09.2016, 19:30 1118

Sărăcia în rândul copiilor a crescut deşi Germania a devenit mai bogată, relevă un studiu citat de Deutsche Welle. Unii dau vina pe politicile guvernului în ceea ce priveşte familia.

În Germania, chiar şi copiii săraci din Bavaria sau Berlin se bucură de mai multe privilegii decât majoritatea celor peste 2 miliarde de copii ai lumii.

Totuşi, un studiu recent publicat de Fundaţia Bertelsmann relevă faptul că numărul copiilor care trăiesc în sărăcie se află în creştere în Germania. Potrivit studiului, aproape 2 milioane de copii trăiesc în familii care au primit ajutoare sociale timp de cel puţin cinci ani. Copiii ai căror părinţI depind de sprijin de bază de stat sunt de asemenea consideraţi drept săraci.

Fără acces la produse proaspete, copiii săraci sunt adesea hrăniţi deficitar şi au un risc ridicat de îmbolnăvire. Potrivit aceluiaşi studiu, copiii din familii sărace sunt adesea izolaţi social. Copiii săraci nu au adesea propriile dormitoare şi prin urmare nici un loc în care să se retragă sau să-şi facă lecţiile.

Toate aceste lucruri duc la dezavantaje educaţionale.

Locul în care cresc copiii pare de asemenea să joace un rol. În general, riscul sărăciei este mult mai scăzut în sudul bogat al Germaniei. Unul din cinci copii din estul Germaniei este sărac. În Berlin, fiecare al treilea copil creşte în sărăcie.

Annette Stein, din cadrul Fundaţiei Bertelsmann, consideră că guvernul este responsabil pentru această situaţie.

S-a discutat mult despre politici pentru familii, iar unele programe au fost implementate, spune Stein, “însă este foarte evident că nimic nu funcţionează”. Sprijinul financiar ar trebui adaptat la necesităţile copiilor, iar copiii ar trebui să aibă acces la instituţii culturale şi educaţionale.

Problema sărăciei în rândul copiilor nu este una nouă în Germania. Studiul Bertelsmann arată clar că toate măsurile guvernamentale de combatere a sărăciei în rândul copiilor s-au dovedit ineficiente.

Un raport recent publicat de diverse instituţii sociale din Germania a ajuns la aceeaşi concluzie, indicând necesitatea unei alocaţii bazate pe necesităţile copiilor, care să asigure o viaţă decentă.

Recent, ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble a propus majorarea cu 2 euro lunar a alocaţiei pe copil. Însă, potrivit lui Thomas Kruger, preşedinte al organizaţiei Deutsches Kinderhilfswerk, majorarea nu ar face nicio diferenţă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO