• Leu / EUR4.9457
  • Leu / GBP5.7676
  • Leu / USD4.6170
Business Internaţional

Studiu asupra Omicron. De ce devine mai puternic în frig

Studiu asupra Omicron. De ce devine mai puternic în frig

Autor: Andreea Tobias

01.01.2022, 15:23 351

Harta globală a contaminărilor COVID este afectată de situaţiile climatice, arată rezultatele ştiinţifice analizate de Universitatea Cattolica del Sacro Cuore din Milano. Cu cât o zonă este expusă mai mult timp la lumina soarelui, cu atât mai mică este circulaţia Sars-Cov-2.

Departamentul de boli infecţioase al Universităţii Cattolica del Sacro Cuore din Milano a analizat studiile internaţionale despre legătura dintre situaţia climatică şi evoluţia pandemiei.

Roberto Cauda, profesor doctor de boli infecţioase în Universitatea Cattolica del Sacro Cuore, a declarat, pentru La Stampa, că mai multe echipe de cercetători din diferite ţări au studiat impactul luminii solare asupra răspândirii COVID, corelându-l şi cu numărul de decese.

Cu cât o zonă este expusă mai mult timp la lumina soarelui, cu atât mai mică este circulaţia Sars-Cov-2. În plus, în anotimpurile mai calde, oamenii petrec mai mult timp în aer liber, ceea ce reduce şansele de infectare prin particule de salivă şi aerosoli.

„Există, de asemenea, unele particularităţi ale Omicron", subliniază profesorul Cauda: „Varianta sud-africană provoacă, în general, forme mai puţin severe ale bolii, dar este mult mai contagioasă decât Delta. Omicron se răspândeşte mai mult în căile respiratorii superioare şi mai puţin în plămâni. Prin urmare, se replică mai puţin în plămâni şi este mai infecţioasă în gură şi în gât”.

Acest lucru nu înseamnă că virusul nu s-a răspândit în zone cu temperaturi exterioare ridicate, cum ar fi Brazilia sau California, însă aici a funcţionat capacitatea antivirală a soarelui.

Între timp, în Israel a apărut primul caz de „flurona” la o tânără însărcinată. Femeia are atât gripă, cât şi COVID-19.

„Infecţia simultană COVID şi gripă este un pic ciudată, pentru că în medicină s-a spus întotdeauna că dacă există un virus care dă o boală, împiedică apariţia alteia de la un alt virus. Explicaţia ar putea fi că Sars-Cov-2 cauzează un defect în producţia de interferon, ceea ce deschide calea pentru celălalt virus, în acest caz cel gripal", spune profesorul Cauda.

Cazul descoperit în Israel îi determină pe cercetători să insiste şi asupra vaccinării împotriva gripei.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9457
Diferență: -0,0303
Ieri: 4.9472
Azi: 4.6170
Diferență: -0,3281
Ieri: 4.6322
Azi: 5.7676
Diferență: -0,9922
Ieri: 5.8254
Azi: 4.7889
Diferență: -0,0543
Ieri: 4.7915